«Vil du være med på å lede Tromsøskolen inn i fremtida? Nå har du muligheten!». Slik åpnet kommunen stillingsutlysningen etter en ny rektor på Selnes skole på Kvaløya.

Tiltredelse er 1. april. Én person har søkt på stillingen.

– Det er svært sjeldent at vi kun har én søker på rektorstillingene i kommunen. Men vi har hatt voldsomt mange utskiftninger av rektorer på få år, så det er nok en del av årsaken, sier seksjonsleder for skole, Geir Olsen.

Søkeren er en kvinne på 49 år. Hun arbeider ikke i Tromsø kommune per nå.

– Vi skulle gjerne hatt flere søkere for å ha et bredere utvalg, men i utgangspunktet trenger man bare en dyktig person som søker, så det betyr ikke at den som søkte ikke er den vi søkte etter, sier Olsen.

– Er den ene søkeren sikret jobben?

– Intervjugruppa har tatt en innstilling til saken, altså en foreløpig avgjørelse, og så tar tilsetningsutvalget en endelig avgjørelse på mandag. Det er alt jeg kan si.

KUN ÉN SØKER: Da Selnes skole søkte etter ny rektor i 2019, var det kun to søkere til stillingen. I år har kun én person søkt. Foto: Lars Åke Andersen

25 rektorer sluttet i løpet av fire år

Han forteller at kommunen siden 2017 har lyst ut 24–25 rektorstillinger. På hver av stillingene har kommunen hatt 2–4 søkere.

– Det er veldig mange på kort tid. Vi jobber med å utrede hvordan vi kan rekruttere og beholde våre rektorer, sier Olsen.

Seksjon for skole har derfor satt i gang utredningsarbeid med tittelen «Rigging av morgendagens seksjon skole», hvor de skal finne ut hvordan man bedre kan rekruttere og beholde skoleledere. Prosjektet skal være ferdig i juni.

– Det er flere årsaker vi allerede vet om. Noen har gått av med pensjon, andre har byttet jobber internt i kommunen, flere har gått fra en rektorstilling til en ny en, og noen har valgt å forlate kommunen til fordel for andre lederjobber.

– Vi forsøker å finne gode tiltak til hvordan vi skal beholde rektorene videre, sier Olsen.