Politiet skriver på Twitter at de har en formening om hvem de omkomne er, og at de pårørende er varslet.

Ifølge politiet er det snakk om en utforkjøring, med én personbil involvert.

– Bilen har kjørt utfor og tatt fyr, sier operasjonsleder i Troms politidistrikt Per Arve Aas til VG.

Politiet meldte først om ulykken, som skjedde på Skattøra, klokken 05.38 lørdag morgen. Ved 06.30-tiden meldte de at nødetatene var fremme på stedet. iTromsø skriver at veien var stengt i omtrent en time, men at den nå er åpnet.

Ulykkesgruppen fra Statens vegvesen og trafikketterforskere er involvert.

ULYKKESSTEDET: Innsatsleder i Politiet, Morten Renland blir intervjuet over politisperringen ved ulykkesstedet på Skattøra i Tromsø. Foto: Håkon Steinmo / iTromsø

Sprang ut barføtt

Mihail Florentin var første vitne til dødsulykken på Stakkøra i morgentimene.

Florentin hørte en skjærende lyd utenfra – stål skrapende mot asfalt. Han skjønte at noe hadde skjedd og at han måtte handle raskt.

– Jeg sto og laget kaffe da jeg hørte lyden. Jeg rakk ikke ta på meg klær, og sprang ut barføtt, sier Florentin til iTromsø.

Røyken lå tykk rundt bilen da han kom løpende for å hjelpe. Bare på minuttet fra han hørte lyden til han var nede ved bilen, hadde flammene vokst seg store.

Florentin fikk en kollega til å ringe nødetatene. Han forteller at politi og ambulanse kom til stedet etter kort tid, mens brannvesenet kom noe senere.

– Det var vanskelig å se noe gjennom røyken. Jeg forsøkte å knuse vinduene for å få dem ut, men fikk det ikke til. Flammen var allerede blitt én til to meter høy og gjorde hjelpearbeidet vanskelig, sier han.

Han forteller til iTromsø at han rev av drifstoffledningen for å stoppe brannen.

– Da jeg innså at jeg ikke fikk dem ut, gikk jeg for å hente brannslukkingsapparat hjemme for å slukke brannen, sier Florentin.

Han måtte selv ha legetilsyn fordi han hadde fått i seg mye røyk i redningsforsøket.

Kriseteam er iverksatt

Varaordfører Marlene Berntsen Bråthen i Tromsø kommune opplyser til VG at kommunen har nedsatt et psykososialt team – også kalt kriseteam, som bistår politiet i deres arbeid. Kommunen ble varslet av politiet om ulykken tidlig lørdag morgen.

– Dette er utrolig trist, sier Berntsen Bråthen til VG.

RETT STREKNING: Ulykken skjedde på en forholdsvis rett strekning ved et industriområde på Skattøra i Tromsø. Foto: Håkon Steinmo / NTB

Organisasjonsdirektør Mari Enoksen Hult i Tromsø kommune, sier til VG at kommunens rolle nå i hovedsak er å ivareta de pårørende etter dødsulykken.

– Kommunens involvering er at det psykososiale kriseteamet iverksetter sitt arbeid. Deres jobb er å dekke behov som de pårørende har i en slik situasjon. Teamet har ulik tverrfaglig kompetanse med helsepersonell og psykolog-kompetanse, sier Enoksen Hult.

– Helt forferdelig

Regionleder Helga Anette Melhus i Trygg trafikk i Troms og Finnmark, våknet opp til nyheten om dødsulykken i hjembyen lørdag.

– Dette er helt forferdelig, rett og slett. Enda en dødsulykke føyer seg inn i rekken av dødsulykker i trafikken - etter flere år med nedgang. Mine tanker går til dem som er berørt av denne tragiske ulykken i Tromsø, sier Melhus til VG.

– FORFERDELIG: Helga Anette Melhus er regionleder i Trygg trafikk i Troms og Finnmark. Foto: Trygg Trafikk

Før dødsulykken 16. juli, var det fire mennesker hittil i år som hadde omkommet i trafikken i Troms og Finnmark. I 2021 ble det registrert ti omkomne i trafikken i Troms og Finnmark, mens i 2020 var tallet seks omkomne, ifølge regionlederen i Trygg trafikk.

Hun synes utviklingen er svært trist, og mener det ulykkesforebyggende arbeidet er viktigere enn noen gang.

– Et viktig budskap er at vi ikke må lette på arbeidet med trafikksikkerhet - selv om ulykkestallene gjennom flere år inntil de siste årene - har gått ned, sier Helga Anette Melhus til VG.

Dobling i antall dødsulykker

Frem til 1. juli hadde 63 personer mistet livet i trafikken, mot 31 personer etter fjorårets første halvår. Antallet drepte menn har mer enn doblet seg sammenlignet med fjoråret.

– Vi kan ikke peke på en enkel forklaring på hvorfor vi har hatt så mange dødsulykker i vår, men kan konstatere at vi ser en dobling på antallet omkomne i år sammenlignet med i fjor, sa kommunikasjonsdirektør Cecilie Bryner i Trygg trafikk i forbindelse med tallene 1. juli.