Den engelske hundeutstillingen Crufts Dog Show ble arrangert i helga. Omtrent 16.000 hunder deltok i det prestisjefylte showet, hvor de hvert år gir priser til de beste hundene i hver klasse. Den gjeveste hunden går av med den totale seieren, og kåres «Best in Show».

I år gikk denne utnevnelsen til hunden Baxer (6), som sammen med sin eier, tromsøværingen Patrick Oware (27) deltok sammen for første gang.

– Det er helt utrolig, egentlig. Og litt rart å tenke på, jeg tror ikke det har sunket helt inn ennå, sier Oware til iTromsø.

Når iTromsø prater med Oware har han og Baxer ankommet Oslo, hvor Oware bor og arbeider som advokatfullmektig.

I tillegg til å være Baxers eier, var Oware også «handler» under konkurransen. En handler er ansvarlig for hvordan hunden presenteres på utstillinger.

Baxer, en flat coated retriever, gikk også av med seieren i kategorien «Gun dog», eller fuglehund.

Hvert år samles flere hundre tusen tilskuere seg for å se showet.

Her kan du se video av da Baxer ble kåret «Best in Show»:

Flere konkurransetrinn

Oware og Baxer danket altså ut rundt 16.000 andre påmeldte, og vant den aller gjeveste klassen. Veien dit var heller ikke bare bare.

Alle raser er delt inn i forskjellige grupper. Først konkurrerte de innen klassen sin, så møttes vinnerne til å kåre beste hannhund. Deretter møtte beste hannhund beste tispe. Så kom en gruppefinale hvor de møtte andre jakthunder, og til slutt møttes vinnerne fra de ulike gruppene derfra til Best in Show-klassen.

– Poenget med hundeutstillinger er å vurdere avlsmaterialet opp mot en rasestandard. Da ser man etter den hunden som best mulig møter den standarden – og da har de kvalitetene som behøves for å gjøre det arbeidet som rasen er laget for. For en flat coat retriever sin del er det en apporterende jakthund, så den skal kunne løpe i det uendelige i marka, og må derfor blant annet ha effektive bevegelser, men også arbeidslyst og arbeidsvilje, sier Oware til iTromsø.

– Størst i verden

Det finnes ikke høyere oppnåelser i denne verdenen, enn nettopp Crufts, sier Oware.

– Crufts er det største man kan vinne i hele verden, når det kommer til hundeutstillinger.

Og Oware og Baxer er heller ikke bare gode kolleger.

– Baxer er en vanlig familiehund, og så har vi liksom en litt rar hobby på siden.

– Hva er det med Baxer som gjorde at han gikk helt til topps?

– Det er ikke godt å si, men dommerne har ment at han er så tett opp mot standarden som mulig, blant hundene som var der. Og så har han et herlig temperament, og logrer hele tida, sier han.

I tillegg til pokal, rosetter og en god del champagne, vant Oware og Baxer også 275 pund. Premiepotten fant Oware raskt ut av hva han ville bruke på.

– Den har vi valgt å donere, via kennelklubben, til et fond som hjelper hunder og hundeeiere i Ukraina.

Oware bor i Oslo, hvor han arbeider som advokatfullmektig. Han har holdt på med hundeutstillinger siden han var barn. I 2015 deltok han i programmet «Et hundeshow» på TVNorge.