Den tidligere journalisten og krigsveteranen ble 96 år gammel.

Jaklin ble tildelt syv utmerkelser for sin innsats under andre verdenskrig:

  • Forsvarsmedaljen med laurbærgrein.

  • Kongens fortjenstmedalje.

  • Krigsdeltakermedaljen.

  • Venedyktighetsmedaljen med tre stjerner.

  • Norges Forsvarsforenings medalje.

  • Polititroppernes jubileumsmedalje.

  • Regjeringens minnemedalje.

Han var og en av initiativtakerne til Tirpitz-museet.

Fikk juling

Jaklin var aktiv i motstandsbnevegelsen under krigen. I et tidligere intervju med iTromsø forteller han om den dagen han som 17-åring fikk juling av en tysker.

Det var på sommerferie i Lyngen i 1943. En tysk tropp spaserte etter veien mens de sang «Wir marschieren gegen Engeland», og Jaklin og fetteren, som sto på den andre siden av veien, måtte trekke på smilebåndene. Det var nemlig ganske klart på det tidspunktet at tyskerne ikke kom til å marsjere inn i England.

Lederen i troppen så smilene, og han eksploderte.

– Sersjanten fløy over veien og ga oss en skikkelig en over kjeften, slik at vi datt over ende begge to. Det var en skummel opplevelse. Men de sang ikke mer på den sangen, det var det viktigste, fortalte en flirfull Jaklin til iTromsø i forbindelse med at fikk utmerkelsen æresmedlem av Forsvarsmusset i 2020.

I motstandsbevegelsen som 14-åring

Allerede som fjortenåring begynte Jaklin å gjøre tjenester for motstandsbevegelsen. Først ved å dele ut illegale aviser med de siste BBC-nyhetene på norsk, som var laget for å imøtegå den voldsomme, tyske propagandaen.

– Det eksisterer kun ett eksemplar i dag av den illegale avisa som ble delt ut i Tromsø, og den er rammet inn på forsvarsmuseet i Tromsø. De andre ble lest grundig og brent med en gang etterpå. Det var farlig å sitte inne med hemmelige aviser, du kunne risikere all verden av reaksjoner fra tysk side, fortalte Jaklin til iTromsø.

I 1944 ble det for farlig for Jaklin å være i Norge. Nettet hadde begynt å snøre seg sammen rundt motstandsmennene. Å bli fanget av Gestapo ville de nødig bli. Sammen med sin far rømte de til Sverige.

Den råskapen Gestapo viste mot dem som ble tatt til fange, er enestående i Norges historie. Fanger ble banket til de ikke hadde et helt bein igjen i kroppen, og en fikk sparket av leggbeinet i ren tortur, uttalte Jaklin i intervjuet med iTromsø.

Etter krigen kom de tilbake til Norge.

I sitt yrkesaktive liv jobbet han som journalsit og redaktør i Nordlys. Nevnte avis skriver at Jaklin bodde hjemme til det siste