Torsdag er det nøyaktig én uke siden Fosen-aktivistene tok seg inn i lobbyen til Olje- og energidepartementet. Dette for å demonstrere sin motstand mot at vindturbinene på Fosen i Trøndelag, som Høyesterett har sagt bryter samiske rettigheter, ikke er revet.

I morgentimene har aksjonen eskalert, og aktivistene har sperret inngangene til totalt ti departementer, ifølge en pressemelding.

– Dette blir bare verre og verre for staten, sier talsperson fra Norske Samers Riksforbund, Niillas Beaska, til NTB.

Aktivister har i tillegg klatret opp på Olje- og energidepartementet og hengt opp et banner med budskapet:

«Land back. Stop Human Rights Violation in Sápmi.»

Det er klatrere fra Greenpeace som har tatt seg opp departementsbygningen.

– Vi står sammen med samene som vi gjør det med urfolk i resten av Norden, i Canada, i Brasil og andre land vi jobber i. Urfolksrettigheter er ikke valgfritt, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace, i pressemeldingen.

Aktivistene Daniel Seterstrøm og Kaisa Falk i Greenpeace klatret opp departementsbygget og festet banneret.

VG snakket med Seterstrøm over telefon da han var på vei nedover masten.

– Vi henger opp banneret for å være tydelige mot Olje- og energidepartementet, sier Seterstrøm som har jobbet som industriklatrer i ti år.

– Så du har ikke høydeskrekk?

– Jo, jeg har faktisk det. Men den trosser jeg i dag i solidaritet med det samiske folk, sier Seterstrøm.

– Er du redd for å bli pågrepet etter dette?

– Jeg er mer redd for konsekvensene av en stat som ikke følger sine egne lover, svarer Seterstrøm.

Aksjonistene har torsdag morgen utvidet aksjonen og klatret opp på Olje- og energidepartementet Foto: Thomas Andreassen / VG

«Land Back» er ifølge pressemeldingen fra aksjonistene parolen på en bred urfolkskampanje som strekker seg over både landegrenser og generasjoner.

– Den handler om urfolks rett til land og livsgrunnlag, en rett til å leve med naturen, ikke på bekostning av den, sier Elle Nystad, leder i NSR-Nuroat, i pressemeldingen.

Torsdag morgen har demonstrantene, som den siste uken har blokkert flere departementer, utvidet aksjonen til også å omfatte Kultur- og likestillingsdepartementet.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) har bedt politiet om å fjerne demonstrantene som sitter foran inngangene til fire departementer.

«Dette er viktig for å ivareta samfunnskritiske funksjoner», heter det i en pressemelding.

Politiet opplyste tidligere til VG at de er i dialog med aktivistene.

– Nå står de i stillaset, vi fortsetter som vi gjør, vi tar oss god tid og tar gode avgjørelser, sier operasjonsleder Rune Hekkelstrand til VG.

– Det er flere demonstranter som har møtt opp på flere departement, vi har samme policy som i hadde i går. Vi anmoder de om å ikke etablere seg og sperre innganger, så følger vi det opp, sier han.