11 dager etter at både statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og energiminister Terje Aasland (Ap) og regjeringen beklaget menneskerettsbrudd ovenfor Fosen-samene, orienterer sistnevnte Stortinget om saken.

500 dager etter at høyesterett slo fast at vindkraftanlegget på Fosen er ulovlig – startet det store demonstrasjoner i Oslo sentrum. I rundt en uke – frem til fredag 3. mars – ble blant annet Olje- og energidepartementet blokkert av demonstranter.

Men regjeringen står på sitt: Man kan verken fjerne vindturbinene på Fosen eller nekte videre drift inntil en ny konsesjon er på plass.

– Departementets vurdering at det ikke er rettslig grunnlag for en slik tolkning. Dommen betyr heller ikke at konsesjonene til vindkraftverkene på Storheia og Roan har falt bort.

– Ikke ulovlig

Energiministeren mente at inntil nye vedtak kommer på plass, drives vindkraftverkene videre slik det er lagt opp til i de opprinnelige konsesjonene.

– Vindkraftselskapene gjør derfor ikke noe ulovlig, sier Aasland.

– Vi skal følge opp Høyesteretts dom slik at menneskerettigheten til reindriftssamene på Fosen blir ivaretatt, sier Aasland til Stortinget.

Foto: Line Møller / VG

Aasland lover at regjeringen skal legge opp et løp - et såkalt utredningsprogram - for å finne ut om det er tiltak man kan gjøre for at reindriften og vindturbinene kan eksistere side om side. Dette er det som kalles avbøtende tiltak.

– Det foreligger mye kunnskap, men den må oppdateres og tilpasses dagens situasjon, sier Aasland.

Energiministeren sier regjeringen ønsker å finne en løsning på saken så raskt som mulig.

– Det er ikke tilfredsstillende at det har tatt så lang tid med denne saken, mener Aasland, og sier regjeringen må ta sin del av ansvaret for det.

IKKE IMPONERT: Aksjonistene fulgte redegjørelsen i Stortinget. I midten: Gina Gylver i Natur og ungdom og aksjonist og artist Ella Marie Hætta Isaksen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Aksjonister: Skuffet

Flere av aksjonistene som demonstrerte i Oslo for to uker siden fulgte Aaslands redegjørelse fra galleriet i Stortinget. De er lite imponerte.

– Vi registrerer at Aasland ikke legger frem noen konkrete tiltak for hvordan det skal opphøre. Det er opprørende fordi når man først anerkjenner at det pågår menneskerettighetsbrudd, så er det et akutt behov for å sørge for at det opphører. Vi ser at de ikke har noen plan for det, sier aksjonist og artist Ella Marie Hætta Isaksen til VG.

Hun mener Aasland driver med en «splitt og hersk»-retorikk.

– Vi hadde ikke høye forventninger til i dag. Men likevel ble vi skuffet.

Elle Nystad, fra NSRs ungdomsorganisasjon, er også fremdeles kritisk til regjeringen. Hun mener det er landbruksdepartementet som burde jobbe med saken videre - ikke olje- og energidepartementet.

– Aasland sliter med kunnskapsmangel, og da er det naturlig at Landbruksdepartementet håndterer saken videre. Vi har ikke lengre tillit til olje- og energidepartementets håndtering.

MANGLER TILLIT: Elle Nystad har en tynnslitt tillit til olje- og energiministeren. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Ikke valgfritt

Til Stortinget sier Aasland at han ikke vil utelukke noen alternativer, og at det skal vurderes både kortsiktige og langsiktige tiltak.

Han trekker fram aksjonistenes betydning for saken flere ganger i orienteringen.

– Aksjonistene hadde et viktig budskap om at urfolksrett ikke er valgfritt. Vi kan ikke løse klimakrise, energikrise og naturkrise ved å gå på tvers av menneskerettighetene. Jeg er enig i dette budskapet, sier Aasland.

SVs Lars Haltbrekken er ikke imponert over Aaslands redegjørelse.

– Her var det ikke mye nytt, og ikke mye handling. Regjeringen forsøker å utrede seg vekk fra høyesterettsdommen, sier han.

Terje Aasland orienterer mandag Stortinget om Fosen-saken. Bildet er fra en tidligere pressekonferanse. Foto: Naina Helén Jåma / VG

Redegjørelsen kommer uken etter Jonas Gahr Støre besøkte Sametinget på torsdag – hvor han lovet å ta Fosen-saken på alvor fremover, for å finne en løsning.

Bård Ludvig Thorheim (H) er medlem i Energi- og miljøkomiteen. I en e-post til VG skriver han at han takker statsråden for en god og grundig redegjørelse. Likevel:

– En rekke bedrifter i nord får ikke tilgang til kraft på grunn av manglende nett og ny kraftproduksjon. En løsning på Fosen-saken må stå seg for ettertiden. Den må ivareta retten til samisk kulturutøvelse, og samtidig ivareta behovet for langsiktig utvikling i nord knyttet til naturressurser, næringsutvikling og bosetting, skriver han.

Sametingspresident Silje Karine Muotka (NSR) skriver pressemelding at Olje- og energidepartementet bør oppheve konsesjonsvedtaket først som sist.

– Fra et menneskerettslig ståsted er det irrelevant hvilket kraftbehov en region har, noe også Høyesterett legger til grunn. Jeg observerer at både ministeren og statsministeren bruker enhver anledning til å si at de må balansere viktige hensyn. Et menneskerettighetsbrudd er imidlertid et menneskerettighetsbrudd, og må ta slutt. Det er det eneste som er relevant i Fosen-saken, skriver Muotka.