I et intervju med Fiskeribladet tirsdag uttaler Fylkestingsrepresentant Jo Inge Hesjevik at Tromsø er et bombemål, i lys av Russlands eskalerende konflikt med Ukraina.

Høyre-politikeren er også sterkt kritisk til fylkestingets manglende kritikk mot president Vladimir Putin over tid.

Overfor iTromsø utdyper Hesjevik:

– Jeg frykter ikke at Russland skal gå til angrep, men det bør være åpenbart for alle at amerikanske atomubåter i Tromsø, militærradaren i Vardø og Garnisonen i Porsanger vil være potensielle russiske bombemål i en krig, sier han.

ATOMUBÅT: Her ligger en amerikansk atomubåt til kai på Tønsnes. Foto: Ronald Johansen

Hesjevik legger til at alt militært utstyr hele tiden er et potensielt bombemål, uavhengig av konflikten i Ukraina.

Ingen protester etter militærøvelser

Den tidligere fylkeslederen for Høyre i Finnmark etterlyser at Fylkestinget nå kommer på banen med en offentlig fordømmelse av Russlands invasjon av Ukraina.

Hesjevik uttaler at han i lang tid har vært den eneste representanten i Fylkestinget som har ønsket en kritisk linje overfor russerne.

– Fylkestinget har en holdning at vi skal kunne ta komitéreiser til Murmansk, og dermed ikke kan si noe negativt om Putin. Folk er så opptatte av å beholde et godt naboforhold at vi ikke engang protesterer når russerne nå legger militærøvelser midt oppi fisketida vår – noe de åpenbart gjør for å provosere og vise sin styrke, sier Hesjevik.

– Veikt av oss

Videre bruker den Lakselv-bosatte sjarkfiskeren og politikeren Tromsø – der anløpene fra amerikanske atomubåter blir hyppigere fremover – som eksempel på at det er noe galt med det nordnorske synet på forsvarspolitikk.

– Vi ønsker å ha et forsvar her, med arbeidsplassene det bringer med seg. Allikevel ønsker vi at London, New York, Tyskland, Finland og Baltikum skal bære byrden når det blir konflikt. Som russisk naboland forventer vi at NATO og resten av Europa skal stille opp for oss.

– Selv vil vi ikke si ifra til Putin, i frykt for at han ikke vil handle fisk med oss. Det er veikt av oss. Vi burde ha reagert for lenge siden, sier Hesjevik – som har engasjert seg i Russland-Ukraina-konflikten siden oppstarten i 2014.

I et intervju med NRK i mai 2021 uttalte Hesjevik seg positivt til at de amerikanske atomubåtene kunne legge til kai i hans hjemtrakter i Porsangerfjorden, dersom Forsvaret ønsket det. Han tror protestene mot ubåtanløpene i Tromsø legges veldig godt merke til i Russland.

– At folk står fritt til å demonstrere er en av de fantastiske tingene med Norge, påpeker Hesjevik.

– Bruker oss i propaganda

Fylkestingsrepresentanten mener allikevel at nordnorske politikere og presse har opptrådt naivt med tanke på Putins propagandastrategi på hjemmebane.

– Han bruker oss i propagandavirksomhet. Om en relativt liten artikkel, som den du skriver nå, inneholder sterk kritikk av den norske regjeringen eller norsk utenrikspolitikk overfor russerne, vil den finne sin vei til russiske medier som bevis på «stor splittelse innad i Norge». At finnmarkspolitikere mener at sanksjoner mot Russland må oppheves, gir Putin handlingsrom til å manipulere på hjemmebane.

Høyre-politikeren tar det for gitt av vi får en militær opprustning i Nord-Norge, som følge av Russlands invasjon av Ukraina.

– Vi har et nytt trusselbilde, og må nok bruke mer penger på forsvar her nord enn man kanskje kunne ønske.

Hesjevik, som er aktiv fisker, tror ikke sikkerhetssamarbeidet med russerne til sjøs i form av søk og redning blir vesentlig svekket – på tross av situasjonen i Ukraina.

– Det er få ting i veien for at samarbeidet skal fortsette. Om russiske fartøy kan hjelpe norske fiskefartøy, har de alt å vinne, mens vi har all grunn til å være takknemlige. Utfordringa blir nok større om et norsk Sea King-helikopter måtte inn i russisk sone for å bistå et av deres fartøyer.

Fusdal: – Ikke en utenrikspolitisk arena

Line Fusdahl, Hesjeviks kollega på Fylkestinget og i Høyre, ønsker ikke å respondere direkte på Hesjeviks uttalelser om at Grøtsund havn er et potensielt bombemål for russerne.

– På en dag som i dag, der vi alle er opprørte fordi det faktisk er krig i Europa, tror jeg vi skal puste med magen. Det er klart og tydelig at dette dreier seg om Ukraina, ikke Norge, sier hun – og mener det er tid for å stole på vurderingene som gjøres av norske myndigheter.

VIL IKKE BLANDE INN UTENRIKSPOLITIKK: Fylkestingsrepresentant Line Fusdahl (H) har et annet syn enn sin partikollega fra Finnmark. Foto: Tom Benjaminsen

Fusdal har følgende kommentar til Hesjeviks kritikk av Fylkestinget – for manglende kritikk av Russland over tid, samt mangelen på fordømmelse etter invasjonen av Ukraina:

– Jeg tror at hans utgangspunkt i Finnmark gjør at vi ser dette på forskjellig vis. Jeg mener at Fylkestinget skal drive med fylkespolitikk, ikke utenrikspolitikk.

Fusdal kommer samtidig inn på Fylkestingets samarbeid med Russland.

– Folk-til-folk-samarbeidet vårt har vært viktige, der vi har sendt ungdom på kulturutveksling. Jeg har også vært på besøk i Murmansk, der vi faktisk hadde en videregående skole, sier hun.

Fylkestingsrepresentanten fra Tromsø medgir at flere besøk til Russland nå åpenbart blir vanskelig, som følge av konflikten i Ukraina.

– Men jeg synes ikke at Fylkestinget skal være en utenrikspolitisk arena, gjentar hun.