VG avslørte sist søndag hvordan Ap-nestleder og arbeidsminister Hadia Tajik (Ap) fikk tildelt skattefri pendlerbolig i 2006 til 2010 basert på en leiekontrakt hun aldri benyttet.

Men Tajik er likevel tydelig på at hun var pendler og hadde krav på skattefri pendlerbolig: Hun pendlet hjem til barndomshjemmet i Rogaland og hadde noen tusen i utgifter her i snitt hver måned, opplyser hun.

VG har fått innsyn i hjemreisene Tajik har fått dekket av departementene hun jobbet i perioden hun var politisk rådgiver i Stoltenberg II-regjeringen, fra desember 2006 til september 2009.

Oversikten viser at hun reiste hjem for totalt 73.017 kroner i denne perioden, som i snitt utgjør en hjemreise hver sjette uke.

I kjølvannet av VGs avsløringer hasteinnkalte Hadia Tajik til pressekonferanse klokken 14.00 onsdag.

– Jeg har invitert dere hit fordi jeg er i en situasjonen der feil som jeg gjorde for 15 år siden skygger over den jobben som jeg gjør i regjeringen i dag, sa Tajik innledningsvis på pressekonferansen.

Hun fortsatte så med å hevde at arbeidet hennes har vært en historisk opprydning i arbeidslivet.

– Det fortjener vanlige arbeidsfolk og de yngre generasjonene som skal inn i arbeidslivet, sa hun.

Deretter gikk hun over til å snakke om situasjonen i Ukraina og at Norge må være forberedt på å ta imot flyktninger fra det krigsrammede landet.

– Akkurat nå står et land i Europa i brann. Nabolandet vårt Russland har invadert Ukraina, og det utfordrer stabiliteten i Europa. Vi må forvente at det kan føre til ganske mange flyktninger i nærområdene, og akkurat nå er Norge et slikt nærområde. Bosetting av flyktninger vil kreve ganske mye arbeid, og det er avgjørende at det blir gjennomført på best mulig vis av inkluderingsministeren.

– Daglig får jeg spørsmål fra pressen om min bruk av pendlerbolig for 15 år siden, og det har jeg forståelse for. Jeg er lei meg for at jeg ved å ha gjort feil, har skuffet mange. Det ber jeg om tilgivelse for, sa hun.

Hun har bestemt seg for å betale inn ekstra skatt for perioden 2006 til 2010, tilsvarende skattefordelen.

– Ingen har krav på tillit og alle kan gjøre feil, men den som er øverste leder for arbeid i landet er avhengig av tillit. Derfor har jeg varslet statsministeren om at jeg vil gå av som minister, og han har akseptert, sa Tajik.