Det dreier seg om lærere i videregående skole, grunnskole og barnehager.

Skolene og barnehagene som rammes er

  • Ishavsbyen VGS – ett medlem

  • Kongsbakken VGS – 33 medlemmer

  • Kvaløysletta skole – 41 medlemmer

  • Tromstun skole – ett medlem

  • Templarheimen barnehage – ett medlem

Trudvang barnehage – ett medlem

Streikeuttaket er en del av en nasjonal opptrapping av streiken i skole- og barnehagesektoren. I alt er 1.300 lærere og barnehagelærere i 14 kommuner og 10 fylkeskommuner tatt ut.

Ikke informert ennå

Streiken startet før sommeren da 45 lærere ble tatt ut i streik i Bergen.

Rektor Tonje Holm på Kongsbakken videregående skole sier at det ennå ikke er avklart hvilke enkeltlærerne som tas ut i streik.

REKTOR: Tonje Holm er rektor på Kongsbakken videregående skole. Hun sier at streiken vil gå ut over elevenes utdanningstilbud. Foto: Håkon Steinmo

– Vi har ikke fått navnene ennå, og derfor har vi ikke kunne planlegge eller gi informasjon til elevene som vil rammes, sier hun til iTromsø.

Holm sier at den varslede streiken vil ramme mange elever som har hatt to vanskelige år fra før.

– Vil gå ut over utdanningen

– Det vil gå ut over deres utdanning, og det vil skje etter to år med pandemi når mange har hatt det vanskelig, sier hun.

Ifølge rektoren er det kun timene som de streikeuttatte lærerne har som vil bli avlyst. De øvrige cirka 50 lærerne vil ikke omfattes av streiken foreløpig.

– Øvrige timer vil gå som vanlig, sier hun.

Hun sier videre at skolestarten vil gå som vanlig med oppmøte på skolen mandag.

– Det er uheldig at streiken kommer så tidlig på året. Det er viktig med en trygg oppstart på skoleåret, sier hun.

– Ikke ønskelig situasjon

Streikeleder for både de kommunalt og de fylkeskommunalt ansatte medlemmene i Utdanningsforbundet er Katrine Aursand.

Hun sier at det ikke er en særlig ønsket situasjon å ta ut medlemmene i streik nå.

– Våre medlemmer hadde håpet på å kunne komme tilbake til en normal skolehverdag etter to år med pandemi, sier hun til iTromsø.

AVLYSER TIMER: Ved Kongsbakken VGS vil de holde åpent selv om 33 lærere er tatt ut i streik. Foto: Ronald Johansen

Samtidig mener hun at streiken er nødvendig både på kort og lang sikt.

– Det handler ikke kun om lønn her og nå. Vi har en arbeidsgiver som ikke tar ansvar for den rekrutteringskrisa som er i skolen, og derfor må vi ta det ansvaret. Nok er nok, sier hun.

Samlet lærermasse

Hun viser til at det er tre lærerorganisasjoner – Utdanningsforbundet, Skolenes Landsforbund og Lektorlaget – som har sagt nei til meglingsforslaget fra Riksmekleren.

– Det er en nokså fastlåst situasjon ettersom de fleste andre organisasjoner i offentlig sektor sa ja, men vi ser oss nødt til å sette ned foten, sier Aursand.

Hun tror at foreldrene som rammes har forståelse for at lærerne har valgt å gå til konflikt.

– De vil nok synes det er vanskelig her og nå, men jeg tror det støtter oss på sikt. Det handler til syvende og sist om hvem som skal stå bak kateteret i den norske skolen. Noe må gjøres, og det tror jeg de skjønner, sier Aursand.

– Lovlig arbeidskonflikt

Fylkesråd for kunnskap og integrering, Bjarne Rohde (SV) sier at fylkeskommunen ennå ikke har skaffet seg direkte oversikt over de praktiske konsekvensene av streiken.

– Det er for så vidt en streik som har pågått over tid, og det har vært varslet opptrapping til skolestart, så det er derfor ingen overraskelse at så skjer. Men det er jo aldri artig at det går ut over elevene, sier han til iTromsø.

Når ansatte i offentlig sektor streiker – og spesielt innenfor skolen – sparer ofte arbeidsgiverne store penger på grunn av manglende lønnsutbetalinger til de streikende. Dette er ikke noe fylkeskommunen regner med, sier fylkesråden.

– Det er en bieffekt av streiken som vi ikke tenker på akkurat nå. Det er en lovlig arbeidskonflikt som vi må forholde oss til, sier han.