Leif Hop fra Tromsø er en av få fra landsdelen som for øyeblikket tar den treårige bachelorutdanninga for bli optiker.

– Jeg synes studiet har spennende fag, gøy praksisarbeid og moderne klinikk-utstyr. Studiet passer til en som har interesse innenfor øyets anatomi og fysiologi, klinisk arbeid og teknologi, sier Leif Hop.

Hop er godt i gang med å utdanne seg til det varierte yrket som gir jobbmuligheter over hele landet. Han har nylig gjennomført en praksisperiode i butikk og er nå tilbake ved Universitetet i Sørøst-Norge og universitetsklinikken på Kongsberg. Når han er ferdig kan han gå rett ut i jobb.

Meningsfylt

– Optiker er et svært meningsfullt yrke. Du hjelper mennesker til å se best mulig. Synet er vår viktigste sans og med godt syn er livet lettere å mestre, sier instituttleder Bente Monica Aakre.

Hun forklarer at barn med synsfeil som ikke blir korrigert, kan få problemer med lek og læring. Det kan føre til et liv der man ikke får brukt evnene godt nok.

– Det er svært givende å bidra til at både unge og eldre får den synshjelpen de trenger. For de fleste er briller eller kontaktlinser det som skal til. Optikere bidrar til et bærekraftig samfunn, sier instituttlederen.

Optikerstudent Leif (t.v) sammen med medstudentene Håkon Holteberg fra Farsund og fra Elin Evjen Rindal i Trøndelag. Foto: Privat/Synsinformasjon

Viktig jobb

Det er rundt 1500 yrkesaktive optikere i Norge. Det er en relativt liten, men viktig gruppe helsepersonell. De fleste jobber i en av landets over 500 optikerbutikker.

Tina Alvær er daglig leder i Synsinformasjon, bransjeorganisasjonen for optikerforretningene. Hun sier behovet for optikere har vært stort i flere år, og slik vil det fortsette, da mange optikere går av med pensjon de neste årene og antallet optikerbutikker stadig øker.

– Ikke bare i de største byene er det behov for optikere. Men også på mindre steder, over store deler av landet. Det gir store muligheter hvis man vil flytte på seg.

Behovet for optikere øker også på grunn av endret livsstil, at samfunnet blir mer synskrevende og at levealderen øker.

Langt flere bruker briller nå enn for bare få år siden. 73 prosent bruker nå synshjelpemidler som briller eller kontaktlinser, sammenlignet med 67 prosent i 2005.