Mobbing er alvorlig for alle som opplever det, og det er fryktelig trasig at noen har gått gjennom et skoleløp der det har vært så ille, sier Anna Amdal Fyhn, byråd for utdanning.

Nylig skapte det oppsikt da Tromsø-jenta Jeanette Ellefsen tok et oppgjør med mobbingen hun opplevde under oppveksten i Tromsø. I etterkant har hun mottatt mye støtte, blant annet på sosiale medier.

Hennes hovedbudskap er at mobbing må tas på aller største alvor.

– Vårt mål er en mobbefri skole, men det er klart at det er en utfordring — både på og utenfor skolen. Helt mobbefri er ikke tromsøskolen i dag, men Elevundersøkelsen 2012 rapporterte at Solneset skole var mobbefri.

Den årlige Elevundersøkelsen er et viktig verktøy for kommunens arbeid med det psykososiale miljøet i kommunens utdanningsinstitusjoner. Det jobbes også aktivt med antimobbeprogrammer. Til tross for dette ser man at hva mobbing angår står tromsøskolen på stedet hvil. Det håper byråden å gjøre noe med i den nærmeste fremtid.

iTromsø tok nylig en prat med kjente Tromsø-folk. Flere av dem forteller at de har opplevd mobbing.

Lene Sortevik, realitydeltaker:

– For min del var mobbingen på topp under mitt opphold i Mexico på Paradise Hotel, og der fikk jeg virkelig min dose. Jeg opplevde det hele som svært ubehagelig. Jeg skjønte at noe av det som ble vist på TV ville få folk til å reagere, og det var på nett det var verst. Uansett om man får fine tilbakemeldinger, så tar man heller innover seg de negative kommentarene. For min del var det så ille en periode at jeg ikke kunne skru på datamaskinen. Jeg var heldig som hadde et godt støtteapparat rundt meg, men det er utrolig vanskelig når det pågår.

Sandra Borch, politiker:

– Jeg har selv blitt mobbet, som ung og gjennom politikken. Da jeg var ung var det spesielt tøft fordi jeg ble sett på som annerledes. Jeg følte meg ikke som alle andre og det var et «krav» om å være mest mulig normal. Flere poengterte høyden min da jeg var yngre og det var selvfølgelig kjempetøft. Nå har jeg lært meg å lukke ørene for alt som blir sagt om meg. Da jeg for første gang sto fram i helfigur i politiske saker, skjønte jeg at det ville bli mye fokus på meg og det faktum at jeg er lav. Fra den dagen kunne jeg ikke lengre komme med en politisk ytring uten at det kommer kommentarer om utseendet mitt. Jeg beundrer alle som står fram og forteller sin historie om mobbing. Dette er et viktig tema nå som vi også har fått en ny arena for mobbing: nettmobbing. Jeg får daglig meldinger av unge jenter som sender kopier av meldinger de har fått av klassekamerater. Det jeg tror er viktig, om man befinner seg i en slik situasjon, er å heve seg over kommentarene, eller stå fram med historien sin.

Therese Charlotte Margrethe Nielsen, toppblogger:

– Før jeg begynte å blogge ble jeg mobbet på grunn av høyden min. Dette var da jeg startet på ungdomsskolen. Jeg husker spesielt godt da vi hadde omvisning på ungdomsskolen og noen sto og flirte og sa at jeg var liten. Det var ikke en artig opplevelse. Jeg tror det er bra å fortelle noen om man blir mobbet, slik at andre er klar over hva som foregår.

Josef Mentzoni Bamba, DJ:

– Jeg har ikke opplevd systematisk mobbing over flere år, men har jo blitt kalt ting på grunn av hudfargen min. Jeg tror det var folk som hadde problemer med seg selv. På barne – og ungdomsskolen hadde vi jevnt over et fint miljø, og det var fordi vi inkluderte og tok vare på hverandre. Man må også si ifra hvis man ser at noen er ufin mot andre. Etter skolen har jeg støtt på folk på byen som ønsker å være frekk, men det preller bare av på meg, det er jo bare en promille av alle folk man møter i løpet av ett år.

Brage Larsen Sollund, politiker:

– Alle som har gått på skolen har på et eller annet vis sett mobbing. All statistikk og kunnskap tilsier at det enda er et altfor stort problem. Etter hvert har det heldigvis blitt større fokus på mobbing og jeg råder folk til å ta i bruk skolens mobbeprogram. Dessuten tror jeg man må være sterk og heve seg over mobberen, og kanskje skaffe seg en alternativ arena som for eksempel fritidsklubben, hvor man slipper å oppleve slikt. Til slutt vil jeg komme med en oppfordring hvis du er en av dem som blir mobbet: vit at alle heier på deg og ønsker deg kun det beste!

Sandra Borch Foto: PRIVAT
Lene Sortevik Foto: RONALD JOHANSEN Ronald Johansen Ronald Johansen Avisen Tromsø, R
Therese Nielsen Foto: Ronald Johansen
Josef Bamba Foto: Jon Terje Eiterå
Brage Sollund Foto: CHRISTER PEDERSEN