Tjenestesjef Eline Stenseth i Norges arktiske studentsamskipnad, sier at alle nybygg har løsninger med glassvegger til stellerom og kikkhull i dørene til toalett. I tillegg er det gått ut beskjed om at ansatte ikke kan ha mobiltelefon med seg når de er sammen med barn.

Over år

– Vi har lenge hatt fokus på tiltak som kan hindre overgrep. Det har vi jobbet med over år. Men når det omfattende overgrepssaken – hvor en 30-årig mann har forgrepet seg mot 17 barn – ble kjent, strammet vi ytterligere inn på kravene, sier Stenseth.

Hun presiserer at samskipnaden umiddelbart gikk seg selv nærmere etter i sømmene. Da ble også eldre barnehager utbedret med nye og bedre løsninger som skaper bedre oversikt.

Ikke bruke mobil

– De fysiske tiltakene gjennomføres fortløpende i totalt seks barnegader – hvorav en i Alta – med til sammen 400 barn.

– Parallelt er våre ansatte bedt om å aldri ta bilder med private mobiler. Helst skal de legges igjen i garderobeskap og kun benyttes når det er anledning til det – eksempelvis i pauser. På den måten legges all tvil igjen i garderobene, sier Stenseth.

Ikke forekomme

Her legger tjenestesjefen til at mobilforbudet også er satt fordi en generell bruk – med foto – kan føre til publisering i sosiale media. Det skal heller ikke forekomme – blant annet fordi enkelte barn ikke skal kunne knyttes til en bestemt barnehage.

Nettbasert kurs

Kommunaldirektør Kari Henriksen sier at også kommunen jobber intensivt med å lage akseptable løsninger i barnehagene:

– Blant annet skal samtlige ansatte og personer som jobber med barn i skolene gjennomføre et nettbasert kurs som omhandler seksuelle overgrep og vold mot barn. Samtlige skal ha vært gjennom det før årsskiftet.

Forebygging

Ifølge Henriksen inneholder kurset forebygging, hvordan man oppdager tegn på overgrep og hvordan hver enkelt skal forholde seg når ting avdekkes og må meldes.

– Vi har også bedt alle barnehage om å gå igjennom sine krise- og beredskapsplaner for overgrep. Dette arbeidet skal være utført så raskt som mulig, sier kommunaldirektøren.

mobilen: Ansatte får ikke ha med seg mobilen når de er sammen med barn. Den skal plasseres i skap og kun benyttes i pauser. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
Foto: Ronald Johansen / iTromsø