– Vi har holdt på i tre uker nå for å klippe det vi kan klippe i de kryssene vi mener er trafikkfarlig. Her har vi prioritert områdene rundt skoler og barnehager, og langs gang- og sykkelveier for å gjøre det så oversiktlig som mulig, sier Dag Ivar Andreassen, enhetsleder i Bydrift.

Har et ansvar

Før helgen gikk kommunen ut og oppfordret de som bor langs trafikkerte veier til å klippe hekker og busker på eiendommene sine, for å skape en trygg skolevei for kommunens barn som denne uka begynner på skolen.

– Høye, tette hekker ved avkjørsler eller store greiner som henger ut i veikryss gjør det uoversiktlig og farlig for både bilister, syklister og gående. Ifølge vegloven er det den som bor langs veien som er ansvarlig for å klippe hekk og busker slik at det er god sikt ved veikryss og avkjørsler, sa trafikkonsulent i Byutvikling, Sten Jarle Jensen, i pressemeldingen.

Ifølge Andreassen har Bydrift nemlig ikke anledning til å gjøre noe med hekker og busker som står inne på privat eiendom.

– Vi kan ikke bare gå løs på private hekker, derfor henvender vi oss nå til gårdeiere og peker på deres ansvar med tanke på siktsoner, og oppfordrer dem til å klippe ned hekkene sine til gjeldende standard, påpeker enhetslederen.

Mange syndere

Han tror ikke nødvendigvis huseiere bryter vegloven med vilje.

– Jeg tror ikke folk er helt klart over situasjonen og hvor skummelt det kan være med en for høy hekk. Derfor oppfordrer vi nå huseiere til å være sitt ansvar bevisst og vurdere situasjonen der de bor. Går du tre mer inn i en vei, skal du for eksempel ha 30 meters fri sikt hver vei. Mange synder mot denne regelen, men da er det viktig å sette dette i et perspektiv som folk kan relatere seg til. For eksempel ved å peke på at de sikkert ønsker en trygg skolevei for sine barn, nieser og nevøer eller barnebarn.

Han håper i det lengste Bydrift skal slippe å gå til drastiske skritt som tvangsklipping på private eiendommer.

– Vi håper på den gode vilje og folks sunne fornuft. Dersom folk ikke følger disse oppfordringene, kan de få pålegg fra kommunen. Det er en hel prosess, som altså kan ende i tvangsklipping. Det har blitt gjort før, men vi prøver i det lengste å unngå dette, forklarer Andreassen.

Må TA GREP: Kommunen opplever at mange huseiere ikke er sitt ansvar bevisst når det kommer til viltvoksende hekker og busker. Illustrasjonsfoto: Trygg trafikk