Det mangler ikke på dristige og fantasifulle forslag til prosjektet «Hvor går Tromsø?». På et interaktivt kart kan ideer, drømmer eller meninger om byens fremtid deles med andre. Ved å klikke på kartet kan man legge igjen en kommentar som andre kan lese, stemme på og videreføre.

Stilles ut

– Dette er et eksempel på fremtidens verktøy for brukermedvirkning, sier arkitekt Sara Lund.

Hun sitter i ressursgruppa for «Hvor går Tromsø?», som representant for Nord-Norges Arkitektforening. Hun foreslår isfri trapp i Kongsparken.

– Tiltak for å få folk trygt fra øvre deler av øya til sentrum på glatte vinterveier trenges, og dette kunne vært en naturlig område å legge en oppvarmet vei for å hjelpe til med dette, mener hun.

Som ringer i vann vokser idémyldringen på det interaktive kartet. Resultatet skal stilles ut i mai 2015 og beste idé kåres. Ideene kan også bli innspill til kommuneplanen for 2015–2026.

– Jeg kan ikke love at det blir varmekabler i trappa i Kongsparken, men vi er åpne for hva folk bryr seg om, som et tidsbilde om hva folk er opptatt i 2015, sier prosjektleder Tandi Reason Dahl.

Foreslår kaipromenade

Siden nettsiden «Hvor går Tromsø?» ble opprettet har det strømmet på med ideer og forslag:

• Badstuer i Telegrafbukta og langs fjæra

• Legg Kvaløyvegen i lokk ved Telegrafbukta

• Varmekabler og brustein i Lehnesmåttet

• Fjern kjempebjørnekjeks og tromsøpalme fra friområdet

• Strandpromenade fra bruhodet på Kvaløysletta til Eidkjosen

Arkitekt Sigrid Rasmussen har lagt inn sitt fremtidsinnspill. Hun ønsker seg kaipromenade med opplevelsespunkter gjennom sentrum i form av midlertidige tiltak i en tidsavgrenset periode.

– I for eksempel en måned kunne alle biler fjernes og det kunne komme sittegrupper, stupebrett, badstuer og barer langs promenaden for å vise mulighetene først. Turistene kunne også få oppleve dette, som et artig start på noe permanent, sier Rasmussen.

– Dette synes jeg er et veldig godt innspill, som kan testes ut uten for mye ressurser. Det er flott at folk ser mulighetene og det interaktive kartet er en måte å presentere ideen på for å få fram byens uoppdagede potensial, sier Dahl.

MULIGHETER: Arkitekt Sigrid Rasmussen ser for seg en sammenhengende kaipromenade fra Telegrafbukta til Breivika. For å vise potensialet foreslår hun å fjerne biler og legge til rette for et sammenhengende gangsystem med opplevelser og oppholdsmuligheter langs promenaden. Foto: Tom Benjaminsen