Maksym Moroziuk åpnet markeringen med en kort appell om viktigheten av å støtte det ukrainske folk som på brutalt vis har fått landet sitt invadert av russiske militære styrker.

Psykisk påkjenning

Moroziuk har bodd i Tromsø i fem år. De siste dagene har vært svært tunge for ham.

– Jeg har familie og venner som bor i byer som nå blir angrepet. Det er helt forferdelig. Jeg sover lite og spiser lite. Den psykiske påkjenning er enorm, sier han.

foto
VELKOMMEN: Ordfører Gunnar Wilhelmsen sier vi må belage oss på en flyktningstrøm fra Ukraina. Og i Tromsø er de hjertelig velkomne. Foto: Jørn Mikael Hagen

Ordfører Gunnar Wilhelmsen var og en av appellantene i støttemarkeringen på Stortorget.

– Det er vår forbannede plikt å demonstrere mot brudd på folkeretten, sier han.

Selv befant han seg på konferanse i Kirkenes, tett ved den russiske grensen, da russerne gikk inn i Ukraina. Han har lite godt å si om Vladimir Putin.

– Han er en voldsom uforutsigbar og autoritær leder. Han viser forakt for demokratiet, sier han.

foto
MOTSTAND: Rødt-politiker Jens Ingvald Olsen sier det er oppløftende å se at så mange russere er mot deres eget lands invasjon av Ukraina. Foto: Jørn Mikael Hagen

Stor motstand i Russland

Også Rødt-politiker, Jens Ingvald Olsen, var blant de mange oppmøtte på solidaritetsmarkeringen. Han har bitt seg godt merke i at motstanden mot invasjonen er stor også i Russland.

– Det er oppløftende å se at så mange russere tar avstand til krigen. Det var mange som turte si imot invasjonen av Afghanistan og Tsjetsjenia og, men aldri har vi sett en så omfattende motstand som nå. Dette opplever svært mange russere som en meningsløs krig mot sitt eget folk, sier han.

foto
UKRAINA: Mange hadde møtt opp på solidaritetsmarkeringen. Flere med ukrainsk flagg. Foto: Jørn Mikael Hagen

Velkommen til Tromsø

Wilhelmsen har bitt seg merke i at russere bosatt i Norge har opplevd hets og til og med ikke er ønsket enkelte steder etter invasjonen.

– Det er tilstander jeg heldigvis ikke har hørt skjedd i Tromsø, og det håper jeg russere bosatt i vår kommune aldri får oppleve heller. Vi har folk både fra Russland og Ukraina i Tromsø, og der de fleste står samlet mot krigen, sier han.

Ordføreren sier det er viktig at Tromsø-samfunnet nå tar del i den humanitære bistanden til det ukrainske folket som opplever at sine hjem bombes og der mange sendes på flukt.

– Vi må være forberedt på at vi får en ukrainsk flyktningstrøm nå. Og de skal vite at de er velkomne hit. Alle fredselskende folk er velkomne til Tromsø sier han.

foto
MANGE OPPMØTTE: Anslagsvis 300 mennesker deltok på markeringen. Foto: Jørn Mikael Hagen