Tilbudet Ung Kulturrabatt ble i 2020 nedlagt, en ordning som bød ungdom i målgruppen 15 – 19 år rabatterte priser på en rekke kulturarrangementer i byen. Tromsø Ungdomsråd har siden den gang jobbet for å få tilbudet tilbake, og under kommunestyremøtet 15. juni ble ordningen gjenopptatt av politikerne.

Fra 1. juli ble det mulig å gå på kino til en billigere penge dersom du befinner deg i målgruppen, og over sommeren vil kommunen tilby kulturrabatten også på andre arrangementer.

Leder for Tromsø Ungdomsråd, Lavrans Lockertsen er glad for at tilbudet er tilbake.

– Dette er et tilbud som vi i Tromsø Ungdomsråd har kjempet for siden det ble fjernet, så det er fint å se at vår stemme også blir hørt, sier han i en pressemelding fra Ung Kulturrabatt.

Lockertsen mener at dette er et viktig initiativ for byens yngre miljø.

– Det åpner opp, og gjør det lettere for alle unge å kunne oppleve hele spekteret av kulturen rundt oss, står det i pressemeldingen.

Ønsker å bygge ned økonomisk skille

Leder for Tromsø kommunes kultur-, idretts- og friluftsutvalg, Jarle Heitmann (AP) sier i pressemeldingen at det har vært viktig for dem å få gjenopplivet prosjektet.

– Det var en ordning som fungerte meget godt for å få flere ungdom til å få mulighet til å oppleve kultur. Det er viktig fordi da er man i en alder hvor man formes som mennesker, og der er opplevelsen av kulturinntrykk en viktig del.

Heitmann sier at det nå i ettertiden av pandemien er viktig å engasjere ungdommene.

– Barn og unge har blitt spesielt preget av samfunnets nedstenging, så det er svært viktig for oss å få flere unge til å delta. Da ønsker vi å bygge ned det som kan være et økonomisk skille mellom de som har råd, og de som ikke har det, uttrykker han i pressemeldingen.

Vil skape arenaer for unge

Sigrid Bjørnhaug Hammer (SV) i kommunestyret sier seg enig med Heitmann.

– Ungdommen i Tromsø har kanskje hardest fått kjenne på konsekvensene av pandemi og nedstenging. Så nå som de er ute i samfunnet igjen, mener jeg vi har et ansvar for å skape arenaer de kan blomstre gjennom fellesskap og kultur.

Hammer har selv hatt gode opplevelser med Ung Kulturrabatt tidligere.

– Det var et tilbud jeg selv hadde stor glede av da jeg var i målgruppa, så jeg gleder meg over gjennomslaget som sikrer dagens ungdom det samme, sier hun i pressemeldingen.

Film og markedssjef ved Aurora Kino Fokus, Ida Kathrine Nilsdatter Balto sier at kinoen tar ungdommene imot med åpne armer.

– Aurora Kino Fokus er veldig glad for at ordningen er tilbake for våre gjester mellom 15–19 år. Vi har mye bra film fremover som vi gleder oss til å kunne tilby med Ung Kulturrabatt. Våre ansatte på Fokus har fått mange tilbakemeldinger på at denne ordningen er savnet blant ungdommen, og etter 2 år med lite filmtilgang og få sosiale møteplasser passer dette veldig bra, står det i Ung Kulturrabatts pressemelding.

Balto sier det er én viktig ting å huske dersom en ønsker å benytte seg av rabatten: Gyldig legitimasjon.