I år er det 50 år siden Kong Olav åpnet Universitetet i Tromsø, og for å markere jubileet dro hans barnebarn Kronprins Haakon på en ekspedisjon med UiT til Grønland.

Ekspedisjonen startet ved Illulissat fredag 20. mai, og fredag 3. juni skrev UiT i en pressemelding at de har nådd sitt første mål som var å krysse Grønlandsisen fra vest til øst. De har seilt 1.200 kilometer med kite, vært oppe i en høyde på nesten 3.000 meter over havet, hatt nattemperaturer ned mot 30 minusgrader og en vindstyrke opp mot 20 m/s.

Her avslutter Kronprins Haakon ferden, mens de andre deltakerne padler videre på østkysten fra Danebourg til Antarctichavn.

I det siste dagbokinnlegget fra ekspedisjonsleder Harald Dag Jølle får Kronprins Haakon gode skussmål for sin innsats over isen:

«Han har vært med på alt som skal gjøres når teltet skal opp og ned. Pulker skal pakkes opp og igjen. Primusen skal tennes, og vann skal smeltes. Latrine graves og isbjørnsikring strekkes rundt leiren. I tillegg er han kanskje den mest stødige seileren av oss alle. Og utholdende. Flere ganger har jeg lagt merke til at han småhopper under dragen på slutten av dagen – mens jeg selv brenner i knærne av smerte etter mange timer med høy fart på skiene», skriver Jølle.

Har mottatt kritikk

Ekspedisjonen er ledet av historikeren Harald Dag Jølle ved UiT, og de øvrige deltakerne er Kronprins Haakon, Markus Landrø og Kunuk Lenner fra UiT, tidligere skiløper Vegard Ulvang og ekspedisjonsguide Ronny Finsås.

– Vi håper mange vil følge ekspedisjonen og slik kunne bli med ut i isen for å oppleve, se og forstå mer av Grønlands fortid og nåtid, og hvilken rolle innlandsisen kommer til å spille for vår felles fremtid, sa ekspedisjonens leder Harald Dag Jølle i en pressemelding.

Neste del av ekspedisjonen går på østkysten, fra Daneborg til Antarctichavn, i et område hvor en rekke norske fangstmenn og forskere overvintret i mellomkrigsårene. I dag står fortsatt mange fangststasjoner og kulturminner langs denne kysten.

Ekspedisjonen har fått kritikk fra Marit Anne Hauan, førsteamanuensis i polar kulturvitenskap ved Polarmuseet/UiT Norges arktiske universitet. Hun setter spørsmålstegn ved hvorfor UiT sender ut en monokjønnet ekspedisjon i 2022, og hvordan en prins, en skiløper og en historiker skal bedrive seriøs forskning på innlandsisen.