– Vi var veldig tydelig på det punktet om at de skulle få bygge en innskutt 7. etasje. Administrasjonens jobb er å følge opp det som blir vedtatt i de politiske organene. Når jeg ser at de i skriver annerledes i vedtaket enn det vi har innstilt på, så blir jeg frustrert. Jeg blir så frustrert at jeg nesten rister.

Det sa Erlend Svardal Bøe (H) under tirsdagens formannskapsmøte.

Saken gjelder det lenge planlagte leilighetsprosjektet i Storgata 104–108, der man i kvartalet Skanckesmuget–Grønnegata–Bispegata–Storgata skal bygge 37 nye sentrumsleiligheter. I første etasje vil lokalene benyttes til næring.

Opprinnelig hadde Totalrenovering, som eier byggene, planer om byggestart i 2014. Men fordi kommunen da krevde en reguleringsplan for området, ble det utsatt (for abonnenter). Dernest har entreprenørselskapet hatt planer om byggestart i år, men nå ser det ut til å drøye til 2018. Årsaken er en uoverensstemmelse vedrørende en øverste etasje.

– Problemer med omdømme

I formannskapet 15. august ble det vedtatt at Totalrenovering kunne bygge en innskutt 7. etasje på den nye boligblokka. 20 av de 37 leilighetene skal ligge i den nye blokka, seks i to nye rekkehus mens tre verneverdige bygårder i Storgata skal restaureres og gi rom til 11 leiligheter.

– I utgangspunktet ville utbyggerne ha åtte etasjer, men vi kom med kompromissforslag med et tilbaketrukket 7. etasje. Det er ikke hensyntatt i innstillingen fra administrasjonen, noe som oppleves som svært merkelig, all den tid dette er noe politikerne har valgt, sier Svardal Bøe til i Tromsø og legger til:

–Det er flere ting jeg reagerer på i saksfremlegget, som at utbyggerne må vente på at man har ferdigstilt en lekeplass 400 meter unna, før man kan bygge selv. Er dette seriøst? Vi kan ikke forvente at utbyggere skal vente på noe slikt. Jeg mener kommunen begynner å få problemer med sitt omdømme som utvikler, hvor man i praksis jobber imot mange prosjekt. Vi trenger en mer fremoverlent administrasjon. Vi vet at byens innbyggertall vil øke kraftig de neste årene, men hvis man opplever kommunen som vanskelig vil vi etter hvert får store problemer med å utvikle Tromsø, sier Svardal Bøe og poengterer at han ikke kun er irritert i denne enkeltsaken.

– Vi har det siste året sett at administrasjonen, spesielt i byutviklingssaker, ikke følger opp det politikerne vedtar. Og det er et stort problem.

Skal ha uteareal på toppen

Prosjektleder Ole Vidar Furnes i Totalrenovering sier til iTromsø at den tilbaketrukne 7.-etasjen er tenkt som uteareal, og at det kun vil være en leilighet i denne etasjen.

– Det er selvfølgelig kjedelig for prosjektet hvis vi ikke får bygge denne etasjen, særlig på grunn av at beboerne mister utearealet som er tiltenkt. Mye av kvaliteten i prosjektet ligger jo i dette felles utearealet på toppen. Det er et av de store poengene for oss med dette prosjektet, all den tid det ligger midt i sentrum med få andre muligheter for uteareal, sier Furnes og opplyser at de ikke har vært i dialog med kommunen om å kutte den siste etasjen.

– Jeg finner det veldig rart hvis de går imot det politikerne har bestemt, men vi kommer nok ikke til å gi oss med dette med det første. Det er ingen grunn til å kutte den innskutte etasjen, sier Furnes som forteller at de er utålmodige etter å komme i gang med byggingen da de for en stund siden sa opp leietakerne fordi de trodde alt var klart til byggestart innen påsken 2017.

– Må ha skjedd en glipp

Byutviklingssjef Mette Mohåg sier at hun ikke vet hvorfor kommunen har innstilt på å kutte den siste etasjen.

– Saken ble lagt ut på høring, og Svardal Bøe har rett i at den innskutte 7.-etasjen er borte. Her har det skjedd en glipp.

– Betyr det at dere nå vil innstille på at de får bygge en innskutt 7. etasje?

– Det må vi gå igjennom og komme tilbake til. Men det er administrasjonens fremste oppgave å følge opp det politikerne vedtar.

Videre sier Mohåg at Svardal Bøes påstander om at kommunen bremser utbyggere er noe de må ta på største alvor.

– Det er veldig alvorlig, det er signaler som vi må ta på største alvor. Det er ikke der administrasjonen ønsker å være. Jeg er klar over at ikke alle er like fornøyde, men samtidig kjenner jeg meg ikke igjen i alt han sier. Jeg har ikke fått den type opplysninger som Svardal Bøe kommer med, men det er all mulig grunn til å ta det på alvor. Vi må finne ut hva dette handler om og se på hva det er som gjør at man kan oppfattes slik.

– Svardal Bøe peker på at man etter hvert vil få problemer med å utvikle byen. Hva tenker du om det?

– Vi vil på alle måter fremstå som fremoverlent, en medspiller og en god samfunnsutvikler. Og her ser jeg at vi har en jobb å gjøre. Samtidig er det ikke slik at man ikke får til ting i kommunen, det godkjennes reguleringsplaner og store prosjekter hele tiden. Så det er ikke korrekt å si at man ikke får til noe, jeg tror de fleste vil være enige i at byen kjennetegnes ved enormt høy byggeaktivitet.

I mellomtiden venter Totalrenovering i spenning, på om prosjektet de skulle ha startet for tre år siden, endelig kan bli en realitet.