Kulturskolen, sammen med NOSO, setter for første gang opp Svanesjøen som markering av deres ti års samarbeid.

Premièren på forestillingen er satt til 2. desember på Kulturhuset, og øvingen til den store dagen er godt i gang ved Kulturskolen.

SE VÅR STORE BILDESERIE FRA SVANESJØ-ØVINGEN

Fire hovedroller

Svanesjøen er et anerkjent stykke i ballettverdenen, og presenterer historien om Odette, en prinsesse som blir forvandlet til en svane av en ond trollmanns forbannelse. Stykket består av to svaner, en hvit (Odette) og en svart (Odile). Vanligvis spilles disse av en og samme person, men Kulturskolen har valgt å gi totalt fire jenter muligheten til å spille karakterene.

– Den ultimate ballerina-rollen

foto
OPPTAKSPRØVE: Ronja Fagertun (f.v.), Kristine Hansen, Mathilde Holtedahl Cuhra og Ingrid Aune Nilsen måtte alle på opptaksprøve for å sikre seg rollene i denne scenen i akt 2.

Anette Hoven (17) er en av dem som får formidle Odettes historie. Hun og de tre andre hovedkarakterene trener minst en og en halv time, fem ganger i uken, fram mot premièren i desember.

– Det er jentedrømmen som går i oppfyllelse. Det er noe jeg har hatt lyst til å gjøre hele livet, sier Hoven.

Hun får støtte av de to svarte svanene, Sanna Hald Vorren (19) og Emilie Hansen (18).

– Det er den ultimate ballerina-rollen, sier Vorren.

Det er over 300 personer som deltar i produksjonen av stykket, og det er blant annet hentet en mannlig solist fra Mikhailovsky teater og Bolshoi i Russland. I tillegg en danser fra KHIO klassisk ballett linje.

– De er begge anerkjente dansere, og vi gleder oss, sier Hansen.

Utfordrende

foto
ØVING: Flere titalls timer legger disse jentene ned for at Svanesjøen skal bli en perfekt oppsetning på Kulturhuset i desember.

Til tross for at de allerede har lagt bak seg mange timer med trening, så er de klar på at de ennå har mye arbeid foran seg.

– Vi har blant annet ikke trent sammen med guttene ennå. Det gjenstår mye øving, sier Vorren.

– Vi skal øve til vi blør, legger Hoven til.

Sally Parkinson, avdelingsleder for dans og kulturmiks ved Kulturskolen, legger ikke skjul på at Svanesjøen er en ekstra utfordring for danserne.

– Hele stykket er utrolig vanskelig å sette opp. Det er få på vårt nivå som tørr det, men vi vil gjerne prøve og jobber kjempehardt for å få det til, sier Parkinson.

– Det gjenstår mye øving, men det begynner å komme seg. Denne type oppsetning er det mye «pirk», men det er bare sunt, sier hun.