Visste du at isbjørnunger har vært på ølbesøk på Ølhallen? Visste du at Tromsø har hatt en dyrepark med levende isbjørner på 50-tallet eller at polfarere spaserte med isbjørnbabyer gjennom Storgata som kjæledyr? Isbjørnene, døde som levende, har en rik tradisjon i Tromsø.

Selv om det ikke vandrer isbjørner rundt i gatene i Tromsø i 2016, slik noen turister gir uttrykk for å tro, har vi et stort antall utstoppede isbjørner i byen til offentlig skue.

iTromsø har satt sammen en liste over alle isbjørnene i byen slik at alt ligger til rette for at du kan dra på isbjørnekspedisjon.

Isbjørnsuksess

RORBUA: Her står isbjørnen på Ølhallen. Den har ikke noe navn, men når jenter står mellom klørne, kalles han for «Bamsemoms», forteller Odd «Goffy» Pedersen.

Odd «Goffy» Pedersen er tidligere daglig leder på Ølhallen og jobber i dag der som ansatt. Han forteller at isbjørnen på Ølhallen er en stor suksess.

– Isbjørnen brukte å stå oppe i resepsjonen på Mack, men der hadde den jo ingenting å gjøre. Den hører hjemme på Ølhallen der isbjørnjegeren Henry Rudi, som tok knerten på 713 isbjørner i sin karriere, brukte å drikke øl. Å flytte bjørnen ned har vært en stor lykke for både turister og fastboende. Dessverre har noen av gjestene våre rappet med seg klørne hans, men ellers har han det bra.

Levende isbjørner

– Turistene stiller seg opp og knipser i vei. Hvem vet, kanskje er han en av verdens mest fotograferte isbjørner. Men ikke alle isbjørnene som har vært innom Ølhallen har vært utstoppet.

– Forfatteren Kjell Fjørtoft har fortalt meg at han med egne øyne så fangstmenn komme med isbjørnunger i bånd inn på Ølhallen på 30-tallet. Det var visst et svært fascinert syn. Ikke bare gikk isbjørnene i gatene, men de drakk øl også, sier Pedersen.

Har vi glemt noen? Send en e-post til martin@itromso.no så oppdaterer vi listen!