– Tromsø skal bli et demensvennlig samfunn. I dag opplever de med demens nederlag på nederlag fordi de ikke engang klarer å betale for seg i butikken, sier Gunhild Johansen (SV), byråd for helse og omsorg.
Stort behov
Det er i forbindelse med fremtidig bruk av Kroken bo- og velferdssenter at byrådet vil ha utredet ulike alternativ: Riving, bruk av eksisterende bygningsmasse eller bruk av tomta til bygg og utearealer tilpasset brukergrupper. Ei tilstøtende kommunal tomt åpner også for andre muligheter.
– Der kan vi faktisk bygge en demenslandsby. De fleste som får sykehjemsplass i dag er demenssyke og trenger tilsyn 24 timer i døgnet. Det er ikke tilrådelig å ha dem hjemme, og det går ut over de pårørende.
Saken fortsetter under bildet!
– Nå drar vi til Haparanda!
Nederlandsk modell
Når Otium bo- og velferdssenter står ferdig skal de 80 beboerne på Kroken bo- og velferdssenter flyttes over. Sykehjemmet i Kroken sto ferdig i 1984 og holder ikke lenger mål etter dagens krav og standarder. Byrådsleder Kristin Røymo (Ap) mener bygningsmassen i Kroken kan brukes, selv om den er utdatert for dagens bruk.
– Vi trenger korttidsplasser i forbindelse med samhandlingsreformen. Mellomveien 100 er pusset opp og åpnes neste uke. Jeg er opptatt av å bruke bygningsmassen vi har, vi trenger ofte tilbud på ulike omsorgsnivå. Ombygging er ofte mye billigere enn å bygge nytt.
Ideen om demenslandsby ble lansert av tidligere helsebyråd Kristoffer Kanestrøm (Frp) og kommunaldirektør Eva T. Olsen i august i fjor, etter at de hadde vært i Nederland for å se nærmere på omsorgsmodellen. Nå ønsker det nye byrådet å avsette tre millioner kroner til å utrede både bruken av Kroken bo- og velferdssenter og etablering av demenslandsby.
– Det er tverrpolitisk enighet om å etablere demenslandsby i Tromsø. Folk med demenssykdom trenger trygge omgivelser og områder å bevege seg i. I dag er de innelåst. I Nederland har de laget et stort inngjerdet område hvor demente kan bevege seg fritt. Her kan de gå i butikken å handle eller ta seg en øl på puben, uten å tenke på verken penger eller pinkode. Vi skal gjøre terskelen for å fungere så lav som mulig, sier Johansen.
Spekter-oppgjøret går til mekling
Mindre transport
Byrådslederen støtter opp om tankene rundt en demenslandsby, og mener en slik omsorgsmodell vil øke livskvaliteten til demenssyke.
– Folk trenger trygge rammer. Tenk hvilken livskvalitet dette vil gi. Noen lever jo i 20 år med demens. Vi må også forholde oss til hvordan folk er fra halsen og opp. Alle med omfattende omsorgsbehov trenger å bo på et sted hvor de ikke er alene og ensomme, som de kan bli i eget hus, sier Røymo.
Hun mener et slikt omsorgstilbud både vil gagne de demenssyke, pårørende og ansatte, og faktisk vil lønne seg økonomisk.
– Hvis de eldre trenger mer enn 23 timers hjelp i uka, lønner det seg å ha de på institusjon. Det er både tryggere og bedre, det blir mer tid til omsorg og mindre til kjøring og sykling for de ansatte, sier Gunhild Johansen.
– Det vil bli en fantastisk hverdag både for de eldre og ansatte, mener Røymo.