I begynnelsen av mars ble det klart at kineserne har vært på visning etter at Ryøya ble lagt ut for salg i fjor av Universitetet i Tromsø. Dette vakte oppsikt hos flere, og knappe dager etterpå ble Facebook-siden «Ryøya skal eies av folket i Tromsø» opprettet. Gruppa har 2245 likes.

– Ifølge kommuneloven kan folket ta et såkalt Borger Initiativ ved å samle inn 300 underskrifter på kommuneplan, eller 500 på fylkesplan, og på det vis forlange at saken blir behandlet politisk, skriver initiativtagerne på Facebook. Samme dagen annonserte de at de hadde sendt avgårde breven til kommunen etter at de hadde fått inn 411 underskrifter.

Over 10.000 kroner

Rett etter startet ildsjelene kronerulling for å redde øya, og opprettet også Facebook-gruppen «Redd Ryøya». Nå har de fått inn over 10.000 kroner og vel 1.100 signaturer fra folket.

– Denne gruppen er ment som forberedelse til kronerullig for å redde Ryøya fra å komme i kinesisk eie. Vi vil ikka la Ryøya gå til tilfeldigheter. Meld deg inn i gruppa og skriv inn beløpet dere vil bidra med, står det i gruppa.

Sendt feil

Etter innsyn i postjournalene, sendte gruppen inn et brev til Fylkesmannen 5. mars.

– Det ønskes at Fylkesmannen ser på dette forhold, samt på mulighetene for å bistå med at Ryøya på ny kommer allmuen i Tromsø til nytte etter 25 år, ved at kommunen hjelpes frem til å bli ny eier med de muligheter som fylkesmannen måtte ha, står det i brevet.

Fylkesmannen har mottatt brevet.

– Men denne er blitt sendt feil. Den skulle egentlig ha blitt sendt til fylkeskommunen, og ikke til oss, sier kommunikasjonsrådgiver i Fylkesmannen, Espen Andreassen til iTromsø.

Håper på enighet

Politisk rådgiver i kommunen, Peter Reinholdtsen kan bekrefte at kommunen heller ikke har mottatt brev fra gruppen.

– Men det fins jo et regelverk for innbyggerinitiativ som vi må følge hvis vi skulle motta noe, sier han.

Han mener at kommunen ikke utelukker å kjøpe Ryøya, men ikke til prisantydning.

– Men vel så viktig er spørsmålet om hva den skal brukes til. Egentlig spiller det ikke noen rolle om den er privat- eller offentlig eid, da det i Norge er lov til å bevege seg på områdene så lenge det er utenfor inngjerdet område, sier han.

– Men personlig har jeg et håp om at kommunen og universitet kunne bli enige, uten å gå via Kina.

iTromsø har lyktes med å komme i kontakt med ildsjelene bak Ryøya-gruppene på Facebook, men de ønsker ikke å komme med ytterligere kommentarer enn hva som står på der.

Hvem SKAL KJØPE RYØYA?: Øya ubebodd, men har siden 1981 var brukt til oppdrett av moskus. Foto: Privatmegleren/Kjell Karlsen (Harstad Tidende)
Interessert: Politisk rådgiver Peter Reinholdtsen utelukker ikke at kommunen kan kjøpe Ryøya, men ikke til prisantydningen. Foto: Tromsø kommune