Tirsdag kveld kunne NTNU annonsere vinnerne av Abelkonkonkurransen. Det ble delt førsteplass mellom Johan Sokrates Wind fra VG3 ved Kongsbakken videregående skole og Muxan Yan fra UWC Flekke.

– Jeg ble veldig glad og jeg hadde ikke forventet å vinne etter finalen, sier Johan Sokrates Wind i en pressemelding.

Han har flere ganger deltatt i matte-OL hvor han i fjor mottok sølvmedaljen. Han vant også fjorårets Abelkonkurranse.

– Jeg tenker at jeg kan bruke mattematikken videre i fremtiden til studier og jobb, blandet med programmering og fysikk, sier Wind til iTromsø.

Ikke overraskende seier

Abelkonkurransen strakte seg over fire timers prøve med svært avanserte oppgaver.

– For å løse oppgavene må man ikke bare ha matematisk kunnskap, men også være flink på regneteknikk og være idérik, sier Harald Hanche-Olsen i institutt for matematiske fag ved NTNU.

Deltakerne fikk til sammen maks 40 poeng for alle oppgavene.

– Juryen ga mellom null til ti poeng på hver oppgave.

Han kan fortelle at de fire beste hadde resultater som lå tett oppi hverandre. Det var kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen som delte ut prisen.

- Johan er en dyktig og rutinert kandidat og har vært med på mange matematiske konkurranser tidligere, slik som den internasjonale matematikkolympiaden. Det overrasker ikke at han vant, sier Hanche-Olsen.

Det var totalt 3400 med i konkurransen, og gullvinnerne får en pengepremie på 15.000 kroner og muligheten til å representere Norge i den internasjonale matematikkolympiaden i Thailand i sommer.