Fra 1. februar gikk matvareprisene i Norge opp. Ifølge VGs og E24s prissjekk økte prisene hos Rema 1000 og Coop Extra i snitt med rundt 8–10 prosent.

Noen som merker prishoppene mer enn de fleste er studentene.

– Det er stramt for studentene i utgangspunktet, med dyrere priser blir det enda verre, forteller student Mari Skog (19).

19-åringen går årsstudium i engelsk og forteller at hun er redd for hvordan de nye matvareprisene påvirker studentene.

– Vi har lite å rutte med fra før. Vi får heller ikke noe mer støtte selv om prisene har gått opp, forteller hun.

Mari Skog fra Vesterålen er redd for hvordan de nye prisene påvirker studentene. Foto: Ida Sofie Sæter

Dropper flere matvarer

– Jeg og venninnene mine sjekker ut ulike matbutikker, så handler vi kun der det er billigst, forklarer Skog.

Likevel er det noen matvarer hun dropper for å spare penger.

– Det meste av kjøtt og meieriprodukter. Kjøttdeig går det ekstremt lite av, det har blitt en luksusvare, flirer hun.

Dette går ofte utover middagene Skog lager.

– Det blir litt stussligere middager, det går mye i taco med kyllingkjøttdeig og med begrenset grønnsaker.

Skog dropper også brødskiva til frokost for å spare inn penger.

– Det går mer i yoghurt og havregrøt.

Hun har et tips hun anbefaler til alle som ønsker å spare inn.

– Bruk mattilbud-apper for å sammenligne priser og for å finne ut hva det er tilbud på.

Elenor Myklebust (23) fra Ålesund forventet ikke at matvareprisene skulle bli så dyre.

– Jeg ble veldig overrasket over hvor mye matvareprisene gikk opp, jeg syns det er litt uforståelig. Studentøkonomien er veldig stram, forteller hun.

Hun forteller at hun allerede har merket at prisene har blitt dyrere.

– Et polarbrød og et pålegg koster 80 kroner til sammen, det er sjukt, sier hun.

Hun fortsetter:

– Nå prøver jeg å legge opp middagsplaner når jeg handler.

Elenor Myklebust ble overrasket hvor mye matprisene gikk opp. Foto: Ida Sofie Sæter

Faller for fristelsen

Myklebust bruker å ta handelen en gang i uka, for å slippe shoppingsturen hver dag.

– Det hjelper meg mye, i tillegg anbefaler jeg å ikke dra på butikken sulten. Da kan det ofte bli litt ekstra.

Det er likevel en fristelse Myklebust syns det er vanskelig å stå imot.

– Skolekantina er veldig dyr, men det hender ofte at jeg faller for fristelsen, flirer Myklebust.

Hun forteller videre at de nye matprisene kommer til å bli tøffe for økonomien fremover

– Jeg kommer nok til å merke det i lengden, frykter hun.

Eleanor Myklebust tror matvareprisene kommer til å merkes på lommeboka. Foto: Ida Sofie Sæter

Aleksander Møller (21) går tredjeåret på sosiologiantropologi. Han bestemte seg for å få en ekstrajobb, siden studielånet ikke nådde opp.

– Jeg startet på en matvarebutikk i høst, det er for å slippe å bruke opp alt på kun det essensielle, sier han.

Han har droppet både kjøtt og brød, men har funnet en god erstatter.

– Det går mye i bønner, linser og ris. Brød og kjøtt går fort ut på dato, men ris og bønner holder seg lenge. Det blir en mindre ting å tenke på.

Han har også funnet et annet triks, som han sparer mye penger på.

– Tidlig om morgenen og sent på kvelden, legger butikkene ut matvarer som er 50 % nedsatt, ofte på grunn av kort holdbarhet. Her får man matvarene billigst, forteller han.

Møller forteller at det merkes på pengeboken etter all innsparingen.

– Jeg får være med på flere aktiviteter med venner, i tillegg har jeg allerede begynt å spare til bolig, avslutter han.

Aleksander Møller forteller at han har valgt å kutte ut flere matvarer. Foto: Ida Sofie Sæter