Andreas Leknessund startet niende sist og var 6.08 bak teten i sammendraget før etappen. Nordmannen imponerte stort på etappen og syklet inn til niende beste tid. Det holdt til å ta seg forbi tyske Lennard Kämna i sammendraget.

Dermed er Leknessund på vei mot å tangere den beste norske plasseringen i en Grand Tour. Den beste norske sammenlagtplasseringen i en Grand Tour står Carl Fredrik Hagen for etter å ha endt som nummer åtte i Vuelta España i 2019.

– Jeg kom til Giroen uten forventninger. Jeg kom hit for å konkurrere og forhåpentligvis komme meg gjennom rittet. Etter å ha tatt den rosa trøya på den fjerde etappen, og så endre fokus for å kjempe i sammendraget, var ikke noe jeg forventet. Det er vanskelig å sette ord på det, sa Leknessund til Eurosport etter målgang.

Geraint Thomas bar den rosa trøya og var sist ut på den avgjørende tempoetappen. Med startnummeret før jaktet temposterke Primoz Roglic 26 sekunder bak i sammendraget.

Roglic tok over ledertrøya

Roglic tok innpå briten, men med kort vei igjen til mål måtte sloveneren bytte sykkel og tapte dermed mye tid. Likevel greide han å ta igjen forspranget til briten i mål og vant etappen med 40 sekunder. Dermed passerte han Thomas med 14 sekunder i sammendraget.

– Dette er øyeblikk man må leve og huske. Jeg hadde beina i dag og tilskuerne ga meg ekstra watt på veien, sa Roglic til arrangøren etter etappen.

Etappen ble nærmest en reprise av Tour de France-tempoen opp La Planche des Belles Filles i 2020. Da var det Primoz Roglic som ledet før etappen og Tadej Pogacar som tok seieren både på etappen og i sammendraget.

Derfor smakte det nok godt med «revansje» for Roglic på lørdagens etappe.

Imponerte

– Det var veldig stressende å se på, men sånn er Primoz. Selv med motgang kommer han tilbake sterkere, sa lagkamerat Sepp Kuss til Eurosport etter målgang.

Også Thomas var imponert over det Roglic fikk til på etappen:

– Det er fint å tape med såpass mye, istedenfor et sekund eller to. Han knuste meg i det minste. Primoz fortjente det, selv med sykkeltrøbbel så slo han meg med 40 sekunder.

På søndagens flate avslutning inn til Roma er det ikke ventet at det blir endringer i sammendraget.