Prisvinneren flytta for noen år siden til Tromsø etter å ha bodd ei årrekke i utlandet og blitt en internasjonalt kjent utøver. Hennes innsats på opera – og konsertscener, som utøver på plater og som sangpedagog ble hyllet med Nordlysprisen som ble utdelt på Nordlysfestivalens åpningskonsert i Kulturhuset.

Internasjonalt navn

Anne-Lise Sollied Allemano debuterte i Oslo i 1992 og i Firenze i Italia i 1993. Senere har det blitt samarbeid med ei rekke ledende dirigenter og orkestre rundt omkring i verden. Byer som Oslo, Wien, Firenze, Bilbao, Venezia, Lausanne, Malaga, Montpellier og London, blant mange andre, har vært å regne som utøverens faste arbeidssteder — også etter at prisvinneren valgte å flytte hjem til Tromsø og til professoratet på Musikkonservatoriet ved UiT.

Fortsatt imponerer hun på scenen, senest under Nordnorsk Symfoniorkesters operagalla i Ishavskatedralen tidligere i januar.

Nyter stor respekt

I sin begrunnelse for tildelinga av Nordlysprisen, skriver juryen at Anne-Lise Sollied Allemano nyter stor respekt og beundring blant kolleger.

Nordlysprisen er heller ikke første gang Anne-Lise Sollied Allemano mottar en pris, selv om det er den første i Norge. På 1990-tallet vant hun priser ved store, prestisjetunge sangkonkurranser i Italia og Østerrike.

Som pedagog har hun også båret fram sangtalenter til finaleplass i Dronning Sonjas sangkonkurranse. Hennes student Hamida Kristoffersen var i 2013 eneste norske sanger som nådde finalen i 2013, og hun var også ensom norsk svale i semifinalen. Juryen understreker også hennes evner som pedagog og inspirator i tillegg til hennes bravader som aktiv sanger.

Juryen har bestått av organisten Bjørn Andor Drage, bratsjisten Tørris Koløen Bakke og instituttleder Zafer Özgen ved Musikkonservatoriet, med sistnevnte som leder av juryen.