Liv C. Evenstad har en målsetting på vegne av Troms: Hun vil øke antallet el-biler fra dagens 187. Men da må også flere hurtigladestasjoner på plass. Det har rådgiveren for fornybar energi i Troms fylkeskommune en plan for.

– Vi drømmer om å få opp minimum fem hurtigladestasjoner i Troms i løpet av 2014. Håpet vårt er at fylkeskommunen vil bevilge pengene som skal til for etableringen av stasjonene, sier Evenstad.

150.000 på hver

Etableringskostnadene for fem nye hurtigladestasjoner i Troms kan komme på rundt 750.000 kroner.

– Da kan vi sette av 150.000 kroner til hver av ladestasjonene. I tillegg kommer jo driftskostnadene, som ligger på 40.000-50.000 i året, sier Evenstad.

Hun understreker at det per dags dato ikke er noen gullgruve å drive slike hurtigladestasjoner.

– Nei, det er det nok ikke. Med 187 biler i Troms så sier det seg selv. Derfor er vi avhengig av at fylkeskommunen blir med på et spleiselag, sammen Transnova og kanskje flere, sier Evenstad.

I Troms er det to store utfordringer knyttet til elbilbruk.

– Det er tynt med hurtigladestasjoner, og så er det kulde. Men vi tror begge tingene skal la seg løse. Trygghet på rekkevidde er viktig for folk, sier Evenstad.

Skal bidra

– Har fylkeskommunen råd til å tenke på miljøet?

– Det er et godt spørsmål. Vi ønsker det. Spørsmålet er vel heller om vi har råd til å la være, sier Evenstad.

Fylkesråd for samferdsel og miljø, Ivar B. Prestbakmo (Sp), er klar på at fylkeskommunen må trå til.

– Vi skal bidra til å legge til rette for at innbyggerne i Troms skal kunne benytte seg av el-bil. Da må vi i en tidlig fase bidra til å få opp hurtigladestasjoner. De første forhåpentligvis i løpet av dette året. Det er ikke snakk om de voldsomme beløpene, sier Prestbakmo.

Han mener det er mye som ligger til rette for at bruken av e-lbiler vil ta av fremover.

– Jeg vet at det jobbes i Nordland med å få ladestasjoner langs E6. Vi sørge for at det ikke stopper ved fylkesgrensen, sier Prestbakmo.

POSITIV: Fylkesråd Ivar B. Prestbakmo (Sp). Foto: kjell solbakken