Tromsø kommune går nå i gang med et syvårig prosjekt der all infrastruktur på Mortensnes skal skiftes ut. Alt av rør og ledninger for vann og avløp skal skiftes ut, nye strømkabler og fibernett skal på plass under jorda og det blir både sykkelfelt og fortau i busstraseene, samt at alle veiene vil bli oppgradert.

– Det er helt fantastisk. Jeg hadde ikke trodd at det ville skje i vår levetid. Det er på høy tid, nå får vi endelig et godt vanntrykk i huset, sier paret Atle Melkild og Mette Bye.

Sparer penger

De to vil i likhet med alle beboere på Mortensnes få et gunstig tilbud av entreprenøren om å benytte anledningen til å skifte egne rør inn til privathus samtidig som det kommunale vann- og avløpsnettet samt veibanen oppgraderes.

– Det vil være en kostnad på 30.000-40.000 kroner, men det betaler vi gledelig for å få skiftet og lagt alt av rør under bakken. Det blir jo også billigere om man gjør det nå. Jeg gleder meg til de starter arbeidet her senere i høst, sier Melkild.

På høy tid

Kommunens prosjektleder Jørn-Eirik Schjetne sier at det er et skrikende behov for nye vann og avløpsledninger i bydelen.

– Vi har problemer med at det er mye overvann på nettet, og det er lekkasjer. De gamle rørene fra 70-tallet ligger nå hulter til bulter, og det skal vi rydde opp i. Det handler om vannleveringssikkerhet for beboerne, sier Schjetne.

Tryggere skolevei for barna

I dag startet kommunen med gravearbeidet i bebyggelsesområdet Lysaker, og i forbindelse med prosjektet er Mortensnes delt inn i fem ulike soner som vil bli ferdigstilt i løpet av de neste syv årene. Første sone vil være oppgradert i løpet av et års tid og vil alene koste omtrent 50 millioner kroner.

Byråd for byutvikling Britt Hege Alvarstein har tro på et skikkelig løft for bydelen til tross for ulempene med et såpass langvarig prosjekt.

– Det er totalt 650 husstander på Mortensnes, og alle vil i mer eller mindre grad bli berørt av gravearbeidet, blant annet med trafikkomlegging og så videre. Men sluttproduktet blir veldig bra for alle, både trafikksikkerheten for barna i området og det kommunale vann- og avløpstilbudet, sier byråden.

Også FAU-leder Hans Christian Askheimer ved Mortensnes barneskole er fornøyd med kommunens storsatsning i bydelen.

– Vi er opptatt av en trygg skolevei for barna våre. Det er veldig trangt her for bussen å passere spesielt vinterstid, og vi har vært bekymret for stygge ulykker. Nå blir det bredere fortau og egne sykkelfelt. Vi har jobbet med å få dette på plass i fire år og nå blir det endelig en forbedring.

Dialog med befolkningen

Alle som ønsker mer informasjon om prosjektet kan følge utviklingen på kommunens hjemmeside og på Facebook-siden «Fantastisk fornying av Mortensnes». Publikum vil også bli invitert til folkemøter etter hvert som prosjektet flytter seg fra sone til sone.

Reguleringsplanen skal nå ut til offentlig ettersyn, og inntil den prosessen er ferdigstilt vil ikke kommunen gå inn på privat eiendom i startfasen. Men noen beboere vil med tid og stunder uunngåelig bli berørt ved grunnavståelse.

– Vi vil tilby folk å stikke ut yttergrensen som viser hvor langt vi ønsker å gripe inn i eiendommen. Vi tilbyr folk i forbindelse med reguleringsplanen en sum for å kjøpe deler av tomta som skal bli nye fortau til gode for fellesskapet. Folk vil få informasjon underveis, bedyrer byråd for byutvikling Britt Hege Alvarstein.