Ballongselger Luis Castro feirer i år sin femte 17. mai i Norge. I morgentimene i dag har han og kollegaene blåst opp over 1.000 gassballonger.

Enhjørning-ballonger

Ifølge Castro er delfin, ponny og enhjørning de mest populære ballongene for jentene.

- Men det er både gutter og jenter som vil ha ballonger. Guttene virker å være ekstra interessert i ballongen med pirat på, forteller Castro, som har bodd i Tromsø i fem år.

Bedriften har holdt på i omtrent 20 år og i morgentimene i dag har Castro og kollegaene blåst opp over 1.000 ballonger.

- Det varierer veldig på hvor mange vi selger, men jeg vil anslå omtrent 700 i dag.

SE BILDESERIE: Slik feirer vi nasjonaldagen

Over 100.000 kroner

Til en salgspris på 150 kroner per ballong gir det en inntekt på over 100.000 kroner.

- Ballonger er jo veldig tradisjonsrikt for 17. mai. Ungene vil gjerne gå rundt med en ballong i hånda og spise is eller godteri på denne festdagen.

Castro er fra Den Dominikanske Republikk og sammenligner feiringen i Norge med den han er vant med i hjemlandet.

- Jeg er veldig glad i 17. mai og det minner meg veldig om hvordan vi ferier i Den Dominikanske Republikk. Det er masse folk i gatene, glede og fest. Vi feirer kjempestort der også.

90 prosent uten tillatelse

Thormod Giswold i Bydrift har ansvaret for utleie av bodplasser på 17. mai. Han er oppgitt over hvor mange som selger ute på gata uten tillatelse.

- Jeg vil anta at 90 prosent ikke har tillatelse til å selge ballonger. Mellom Fr. Langes gate og Bispegata, både i Storgata og i Grønnegata bortover til biblioteket er det reservert plasser for de som arrangerer og selger.

Han har allerede sett seg nødt til å be noen flytte seg.

- Allerede tidlig i dag måtte jeg ble flere ballongselgere utenfor Kulturhuset om å flytte seg. De sto der uten tillatelse og det er andre som har leid den plassen.

Støtt korpsene

Giswold forteller at byens faste gatekjøkkenvogner har fått andre plasser for dagen, men han synes lite om kafeene som flytter driften ut på fortauet.

- Jeg synes egentlig det er verre at alt av næringsliv flytter ut og bruker fortauet. De har jo to meter de disponerer, men på 17. mai synes jeg vi skal støtte korpsene og de som arrangerer ved å handle fra dem. Hvis de ikke tjener penger så orker jo ikke de å bruke dagen sin på å arrangere for andre, sier han oppgitt.Han skal ta opp saken til uken og etterlyser en politisk diskusjon rundt temaet.

- Det er synd at bedriftene flytter ut og selger akkurat det samme som korpsene. Dette er noe vi trenger en offentlig debatt om. Tromsøværingene må se hvem de handler fra og støtte korpsene!

For ordens skyld opplyser vi om at ballongselgeren Castro har tillatelse til å selge gassballonger.

Send oss dine 17. mai-bilder!

Marte Gilstad