Så langt ser det ut til at det kommer 18 færre cruiseskip enn i fjor og over 10.000 færre passasjerer.

– I år er det færre båter, og dermed også færre passasjerer. Nedgangen gjelder spesielt vintercruise. I år har vi fem anløp, mot 13 på vinterstid i fjor, sier Harriet Willassen, markedsansvarlig i Tromsø Havn.

Nedgang i Nord-Norge

En annen årsak til nedgangen at Fred Olsen Cruise Lines bare har ett anløp i år, mens de i fjor hadde fire i Tromsø.

– Bare der har vi tre som faller vekk, og det merkes godt. Årsaken er at de har få båter, og de har måttet reposisjonere dem, men de er tilbake igjen neste år.

LES OGSÅ: Turistbesøket har aldri vært så høyt på vinterstid før

I tillegg til nedgangen i antall vintercruise, vil det være færre cruiseanløp også om sommeren.

– Fra mai til slutten av august har vi 74 båter. I 2015 hadde vi 85 i samme periode. Det utgjør elleve færre på sommerstid.

Hun legger til at Nord-Norge totalt sett har en nedgang i år. Østlandet går mest ned, mens Fjord-Norge og Vestlandet har en fin økning.

Etterspør flere aktiviteter

– Turistnæringa i Tromsø har som mål å gjøre byen mer attraktiv om sommeren. Er dette et tegn på at man så langt ikke har lyktes?

– Nedgangen er en sum av mange ting, men cruiseselskapene etterspør flere aktiviteter. Vi må også huske at Tromsø er en del av en reiserute, hvor skipene ofte går videre til Honningsvåg og Svalbard. På Svalbard har det kommet flere ferdselsrestriksjoner for cruiseskipene. De kan for eksempel ikke lenger gå inn i Magdalenafjorden som har vært veldig populær, så ting henger sammen.

LES OGSÅ: Nå får Tromsø sin egen nordlysvin

Må lære av andre

Monica Lyngh, reiselivssjef i Visit Tromsø, mener Tromsø nå må se mot Vestlandet.

– De må ha gjort noen grep der som vi ikke har fått med oss. Det er viktig at vi ser til dem og lærer av det de gjør.

Hun er klar på at cruise er viktig for turistnæringen i Tromsø, men viser til spørsmålet om Tromsø klarer å skille seg ut.

– Vi er ganske like fra by til by langs kysten, og spørsmålet er om vi er forskjellige nok til å være interessante nok. Vi må fronte det vi er gode på, og ha noe som er særegent for oss, sier Lyngh.

Økning i 2017

Selv om det i år er en nedgang i cruisetrafikken, kan Willassen fortelle at innmeldingen for 2017 allerede nå ser lovende ut.

– Vi har elleve skip på vintercruise i 2017, og allerede 72 båter som kommer til Tromsø i 2017. De båtene er også større, noe som betyr flere passasjerer, sier markedsansvarlig i Tromsø Havn.

LES OGSÅ: Dette kan bli Tromsøs nye turistattraksjon

I fjor lå Tromsø som Norges 8. største cruisedestinasjon, mens byen i år ligger på 9. plass, ifølge Willassen.

– Vi er i hvert fall på topp 10-listen. Selv om det er langt opp til Bergen på førsteplass, som venter hele 450.000 passasjerer i år.

INGEN DRAMATIKK: Harriet Willassen, markedsansvarlig hos Tromsø Havn, vil ikke betegne nedgangen i årets cruisetrafikk som dramatisk. Foto: Tom Benjaminsen
POPULÆR BLANT BRITENE: Av turistene som kommer til Tromsø med cruise, utgjør besøket fra Storbritannia en stor andel. Av 111.639 cruisepassasjerer i fjor var 21.319 av dem briter. Foto: Tromsø Havn