For å stimulere leselysten blant innbyggerne i Tromsø skal bibliotekene i byen utvide åpningstidene. I dag har bibliotekene en åpningstid på 116 timer i uken. I løpet av 2014 vil åpningstidene øke til 294 timer. Dette skjer gjennom en ordning med elektroniske nøkkelkort og selvbetjeningsordning.

- Dette gjør vi for innbyggerne i kommunen. Vi åpner den offentlige infrastrukturen slik at bibliotekene, i første omgang, får et tydeligere eierskap hos befolkningen, sier byråd for næring, idrett og kultur, Jonas Stein.

Denne ordningen gjelder for biblioteket i sentrum, Tromsdalen og på Kroken. Investering i utstyr og lokaler gjør at prislappen for å utvide åpningstidene ligger på 1,8 millioner kroner.

Et selvbetjent bibliotek er kun gjort i Stavern kommune tidligere. Dermed blir Tromsø den første store kommunen som gjennomfører dette tiltaket.

- Jeg har litt sommerfugler i magen, men vi gleder oss, forteller Stein.

Bibliotekarene forsvinner ikke

Til tross for at utvidede åpningstider og økt satsing på selvbetjening, vil ikke bibliotekarene forsvinne med det første.

- Bibliotekaren blir kanskje enda viktigere enn før, men vil ha en litt annerledes rolle. Vi skal være til stede for å gi gode råd til lesestoff og vil fortsatt ha vår sosiale funksjon på huset, forklarer Inger Seim, leder av biblioteket i Tromsdalen.

Videoovervåking

Når bibliotekaren sin arbeidsdag er ferdig vil biblioteket stå åpent for brukerne, uten oppsyn.

- Dette er en spennende utfordring og vi må tilpasse oss endringene. Alle planene er ikke spikret enda, så vi må ro mens båten blir bygget, forteller biblioteksjef, Paul Henrik Kielland.

- Det vil være lånekortene som vil bli brukt som nøkkelkort. Samtidig vil vi også ha videoovervåking av stedet, slik at vi har oversikt over hva som skjer, forklarer Kielland.

- Det blir litt rart i begynnelsen, så jeg kommer sikkert til å luske rundt i vinduene etter arbeidsdagen min er over, legger Seim til og ler.

Med den nye ordningen vil det være åpent også på helligdager.

Positiv

Berit Johansen er en ivrig bruker av biblioteket i Tromsdalen og ser på lengre åpningstider som veldig positivt.

- Det høres kjempefint ut. Jeg har ei datter på 11 år som bruker biblioteket flere ganger i uken for å gjøre lekser, så dette liker jeg. Det er jo ofte jeg også har lyst til å dra på biblioteket, men det er ikke alltid min timeplan passer åpningstidene deres, sier Johansen.

POSITIVT: Berit Johansen tror de lengre åpningstidene vil være veldig bra. Her sammen med Olivia Heitman (1), Anton Bugge Nergaard (1) og Odin Johansen (1). Foto: LENA VERÅS ERIKSEN