For en måned siden skrev iTromsø en reportasje om døvblinde Edvard Johan Strand (67) som gikk av pensjon etter 42 år i arbeid for UiT. Hans positive innstilling til livet inspirerte mange, og nå er han en av ti som er nominert til «Årets tromsøværing».

– Det er veldig hyggelig og overraskende å være nominert. Det hadde jeg ikke forventet. Jeg tenker at det er mange som fortjener dette mer enn meg, og at det ikke er noe spesielt med at jeg har jobbet så lenge på en arbeidsplass. Det er helt sikkert mange andre som også har gjort det, sier Edvard.

– Det er inspirerende

Edvard ble født døv, og i voksen alder ble han blind. Han har brukt tegnspråk hele livet, men da han ble blind fikk han behov for en tegnspråktolk. Han trenger kun å holde en hånd på hendene til tolken for å forstå hva som blir sagt.

Når han skal kommunisere, sitter tolken med en hånd på låret hans. En liten klapp betyr at tolken har oppfattet hva han sier. Et stryk betyr at man ikke helt forstår, og at Edvard må gjenta eller fortelle det på annen måte.

Selv om han verken kan se eller høre, har han arbeidet hele tiden, og i tillegg er han veldig glad i å reise. Han har vært på seks pilegrimsreiser de siste ni årene, og han har opplevd USA, Canada, Australia, Singapore, Jamaica, Japan, Thailand, Dubai, og nesten hele Europa.

– Etter at saken om deg var i avisa, var det mange som sa at du inspirerte dem. Hva tenker du om det?

– Det er veldig hyggelig. Hvis min historie kan være en motivasjon for andre med funksjonsnedsettelser til å stå i jobb, ville det være flott, og at arbeidsgivere som er skeptisk til å ansette folk med funksjonsnedsettelser ser at vi er like gode arbeidstakere som de som er funksjonsfriske, sier Edvard.

– Er det noen eller noe som inspirerer deg i hverdagen?

– Det er inspirerende å vite at det arbeidet jeg har gjort viser andre at det å ha en funksjonsnedsettelse ikke trenger være en hindring. Jeg har mange interesser som jeg dyrker, jeg er glad i å reise og å se nye steder, å være sammen med venner, gå på fjellturer og være aktiv.

– At jeg får til dette selv i mangel av syn og hørsel handler om å se positivt på livet og finne løsninger som gir meg mulighet til å dyrke mine interesser.

– Jeg har alltid prøvd å finne løsninger

Edvard forteller at han ikke fikk panikk da han fikk vite at han som døv skulle miste synet. Han lever godt med det.

– Jeg har alltid vært en positiv og glad person, og jeg har prøvd å takle mine utfordringer på best mulig måte. Jeg har alltid prøvd å finne løsninger på utfordringer i stedet for å tenke at de ikke finnes.

– Hva er dine planer for jula?

– Jeg skal reise til Oslo i julen. Der skal jeg være i tre uker, hvor jeg skal feire jul med min søster, være sammen med venner og kose meg, sier Edvard.