Det viser en pressemelding fra NAV Troms og Finnmark.

Undersøkelsen viser at det er størst mangel på arbeidskraft innen helse- og sosialtjenester og bygg- og anleggssektoren. Bare i disse næringene er det behov for nærmere 1.800 flere.

Situasjonen har endret seg

NAV Troms og Finnmark gjennomfører årlig en bedriftsundersøkelse, der målet er å bidra til bedre kjennskap til forventet sysselsettingsutvikling i fylket det kommende året. I år har de snakket med 796 bedrifter fra fylket.

Arbeidsmarkedet har vært igjennom en periode med historisk høy ledighet på grunn av koronasituasjonen og påfølgende tiltak. Svært mange bedrifter måtte permittere eller si opp sine ansatte, og mange var nødt til å søke ny jobb i en annen bransje eller på et annet sted.

Nå har situasjonen endret seg, og 27 prosent av bedriftene forventer å øke antallet ansatte det kommende året.

– Bedriftsundersøkelsen bekrefter tendensene vi har sett de siste månedene at det er lavere ledighet enn før korona inntraff, og det er rekordmange ledige stillinger. Arbeidsgiverne har store utfordringer med å få tak i nok arbeidskraft, sier fylkesdirektør i NAV Troms og Finnmark Kristin Røymo i pressemeldingen.

Viktigere enn før

Det er svært stor etterspørsel etter arbeidskraft innen helse- og sosialtjenester. Her ser vi at det ville vært 1.032 flere i arbeid i denne sektoren, dersom kandidatene hadde vært tilgjengelig. Den aller mest etterspurte yrkesgruppen er sykepleiere, nærmere bestemt 356 flere sykepleiere kunne vært i jobb i år dersom arbeidsgiverne hadde fått dekket behovet sitt.

– Det er ingen tvil, helserelatert kompetanse er noe av det mest etterspurte i dag, og dette øker sterkt fremover. Du kan være trygg på å få jobb dersom du satser på helsefaglig utdanning. NAV tilbyr rekrutteringsløp som fører til fagbrev, også for de som har behov for å heve språkferdigheter underveis, fortsetter Røymo.

NAV er tydelig på at det nå er enda viktigere enn før å rekruttere inkluderende. Å ansette noen som har hull i CV-en, har vært arbeidsledig lenge, eller har behov for opplæring eller tilrettelegging på arbeidsplassen, er det viktigste vi kan gjøre nå.

– Slik får flere mennesker muligheten til å få en jobb, arbeidsgivere sikres arbeidskraft, og det bidrar positivt til verdiskapingen i fylket, oppfordrer Røymo.