Rose Marie Louise Simba, som driver restauranten Afrika Oase på Skansen, har nemlig bestemt seg for å satse fullt og helt på krydder- og sauskonseptet Tayalifood, som hun har arbeidet med å utvikle i syv år.

Derfor har hun bestemt seg for å overlate driften av restauranten, som nå omdøpes til Tayalifood, til Muvunyi og forloveden Silje Synnøve Simonsen (22).

– Vi får opplæring i matkonseptet nå, og vil ta over driften etter nyttår, forteller Muvunyi. På fredag skal de imidlertid holde åpent på Skansen for å gi besøkende en smak av hva de har lært så langt.

Selv forteller Simba at det var på tide at noen yngre tok over.

– Jeg er ferdig med utviklings- og forskningsstaidet av Tayalifood-produktene. Nå gjenstår arbeidet med å få de ut i butikkhyllene. Det er rett og slett på tide at noen yngre med tilknytning til byen tar over restaurantkonseptet, sier hun.

Større lokaler

Beskjeden om at de skulle få prøve seg på å drive restaurant kom for litt over en måned siden. Siden da har paret vært på jakt etter nye lokaler.

– Det er veldig fint på Skansen, men lokalene er små og kjøkkenet lite. Vi er på jakt etter noe litt større, forteller Simonsen.

– Men maten og konseptet vil være det samme. Det vil være afrikansk mat med lokale råvarer. Vi håper også å få på plass et samarbeid med kokkeskolen for å lære bort afrikansk matlaging her i Tromsø. Det tror jeg mange av elevene vil synes er spennende, skyter Muvunyi inn.

Han forteller videre at de nå har funnet et aktuelt lokale.

– Men kontrakten er ennå ikke signert, så jeg tør ikke si så mye om det. Jeg er likevel svært positiv, og om det klaffer, vil restauranten bli mer synlig enn den er i dag, sier han.

Livsdrømmen

Muvunyi kom til Tromsø som flyktning fra Rwanda for 14 år siden. Da sto han på bar bakke, men drømmen levde i beste velgående.

– Jeg har siden jeg var ung ønsket å bli kokk, men drømmen har alltid vært å drive min egen restaurant, forteller han.

Da han kom til Tromsø begynte han på kokkeskolen, derfra gikk veien til Stavanger og et studie i hotell og ledelse og tilbake til Tromsø igjen for å ta en grad i samfunnssikkerhet. Han ville tjene nok til å starte egen restaurant, men var sikker på at det ville ta flere år.

– Man kan si at tilbudet fra Rose kom som et sjokk. Det gikk egentlig ikke opp for meg at dette var virkelig før onsdag. Det har vært som en drøm, sier han.

Ifølge Muvunyi har 2014 vært et begivenhetsrikt år, og han har mye å være takknemlig for. Ikke bare har restaurantdrømmen gått i oppfyllelse, men paret fikk i mars datteren Bella Tiana.

– Alt som har skjedd i år – det er helt utrolig. Jeg takker gud, utbryter han.