Når nasjonaldagen feires, må de fleste av oss ut av huset – med finstasen på. I Tromsø MÅ man nok supplere med et ekstra lag under pynteklærne, om de ferske værprognosene slår til.

– Det kan være lurt med ei ullskjorte under den hvite bunadsskjorta 17. mai, slik det ligger an nå, sier vakthavende meteorolog ved Vervarslinga i Nord-Norge, Ingvild Villa, torsdag ettermiddag.

– Jeg har ikke bunad sjøl, men trodde den var varm og god å ha på i ekte nordnorsk vårvær?

– Jeg har bunad, og kunne godt tenkt meg et par grader mer – for å si det sånn. Men det er enda lov til å håpe, svarer meteorologen.

Sludd på morgenen

Om det nytter å håpe eller be vil vise seg, men foreløpig har værgudene planlagt kaldere vær med en økning i nedbøren søndag.

– Mandagen blir det kaldt, men natt til tirsdag 17. mai begynner prognosene å bli usikre. Per nå ligger det an til litt mildere luftmasser i løpet av 17. mai, sier Villa.

«Mildere luftmasser» betyr dessverre rundt tre varmegrader i Tromsø på nasjonaldagen. Tørt blir det dessverre heller ikke.

– Det er fare for at dagen starter med litt sludd. Ettersom temperaturen stiger litt utover formiddagen vil dette bli til regn, sier Villa.

Sterk vind utsatte steder

– Blir det noe opphold i nedbøren i løpet av dagen?

– Det kan bli litt opphold helt på starten av dagen, men prognosene er som sagt usikre akkurat tirsdagen.

Meteorologen melder om ganske like værforhold i hele kommunen, uavhengig av om man befinner seg i sentrum eller på yttersida.

– Det ligger an til nedbør i hele Troms-området 17. mai, sier Villa.

Alle som skal bære faner i toget kan se fram til frisk bris.

– Det er mulighet for liten kuling utsatte steder, legger meteorologen til.

«Ganske brukbart» i helga

Det blir heller ikke akkurat sommerlig i helga, og dagene inn mot 17. mai.

– Været blir litt likt som vi har det nå. Torsdag kveld er det muligheter for litt sludd, men i helga blir det for så vidt ganske brukbart sammenlignet med været som har vært, sier Villa.

iTromsø har torsdag fått inn et dagsferskt bilde fra Langnes. Der ser vi måser som har begynt å bygge reir på toppen av en snøfonn.

– Dette kan vel ikke være et godt omen? Bør vi frykte at det vil danne seg isbreer i Tromsø over sommeren?

– Hehe, nei. Men det er stor sjanse for at det blir ganske kaldt i starten av neste uke.