På Tromsdalen videregående skole er elevene i full gang med øvingen til premièren av revyen. Det er tre år siden forrige revy ble satt opp på skolen. Alina Michelle Wilhelmsen og Elias Albrigtsen er svært takknemlig for at skolerevyen endelig er satt opp igjen etter koronaoppholdet.

– Det er veldig gøy. Vi er heldige som fikk opp revyen igjen da den har vært savnet, forteller Albrigtsen.

Det er rundt 15 stykker som er med i årets revy. Det var for få elever på Tromsdalen skole som ønsket å være med. Dette gjorde at flere elever fra både Kongsbakken og Ishavsbyen videregående skoler hev seg med i Tromsdalen-revyen.

– Alle som har hatt lyst å være med, får selvfølgelig lov til det. Vi ønsker å vise elever hva revy er, slik at den skal fortsette i mange år, forteller hovedinstruktør Martin Gamst Johnsen.

Revyen har krevd mye av både hovedinstruktøren og elevene, spesielt siden de er i mindretall.

– Det har vært mye arbeid å få reyven ferdig. Vi må gjøre alt mulig og løpe overalt for å få det til å gå opp. Det er første gang jeg har vært i en revy med så få folk, men det har vært et fantastisk samarbeid, forteller Alina Michelle Wilhelmsen.

Elevene har også brukt skoletimer for å få revyen ferdig. Både Wilhelmsen og Albrigtsen som er elever på Tromsdalen videregående har fått fraværet godkjent, men for Sakarias Fjellstad (16) er det verre, da han risikerer å gå over fraværsgrensen for å være med på revyen. Han går sitt første år på elektrofag på Breivika videregående skole.

– Det føles urettferdig at andre får det godkjent, mens jeg ikke får det. Det burde vært likt for alle, sier han til iTromsø.

KLAR: Fra venstre: Elias Albrigtsen, Alina Michelle Wilhelmsen, Sakarias Fjellstad og hovedinstruktør Martin Gamst Johnsen er klare for revy. De forteller at det har vært lange ettermiddager for å få revyen ferdig. Foto: Ida Sofie Sæter

Kjent med problemstillingen

Hovedinstruktør for reyven, Martin Gamst Olsen, skjønner godt frustrasjonen til Fjellstad.

– Det er klart det er urettferdig at noen elever får det godkjent på kort tid, mens andre elever ikke får det godkjent i hele tatt. Vi lager et godt tilbud for elever, som de ikke kan finne en annen plass. Det burde vært gyldig fravær, med tanke på at det er et kulturelt arrangement, forteller Johnsen.

For Sakrias Fjellstad har revy betydd mye i flere år.

– Jeg startet med revy i åttende klasse, i en tid hvor jeg hadde det ganske tøft. Jeg ble overrasket over hvor bra kulturen var. Jeg er meget takknemlig for at jeg fikk spørsmål om å være med i denne revyen. Koste hva det koste vil, forteller Fjellstad.

Han forteller at han har fått bedre mestringsfølelse etter han startet med revy og at han opplever et godt samhold.

– Til tross for at jeg ikke har fått fikset fraværet mitt, så er jeg her fordi jeg elsker revy og jeg kan rettighetene mine. Jeg føler at det spiller en veldig stor rolle hvem man har som lærer. Noen har en lærer som godkjenner fraværet med engang, mens andre har en lærer som er lite forstålesefull angående kulturelle arrangementer.

Det var aldri noe valg for Fjellstad å droppe revyen.

– Jeg har vært med på tre revyer før, dette er uten tvil den beste. Hvis fraværet ikke blir godkjent, får jeg bare leve med det. Revy blir det uansett.

Fjellstad sammen med de andre skuespillerne lover et kjempeshow til alle tromsøværingene.

– Dette er et skikkelig kjærlighetsprosjektet, som vi gleder oss til å vise frem. Det ligger masse arbeid bak, forteller hovedinstruktøren Martin Gamst Johnsen.

OFRER: For Sakarias Fjellstad har revy vært en viktig del av livet. – Da jeg ble spurt om å være på Tindtrollreyven, så ble jeg utrolig glad. Foto: Ida Sofie Sæter

– Skal være likt

Rektor på Ishavsbyen videregående skole, Asbjørn Norum Rikardsen, forteller at reglene er de samme ved alle videregående skoler i landet, og viser til opplæringsloven og forskrift til opplæringsloven – samt fraværsreglement for videregående skoler i Troms.

– Det står i forskriften til opplæringsloven at alt fravær skal føres, men at der finnes unntak. Disse er listet opp i forskrift til opplæringsloven. De samme grunnene kan gi unntak for den såkalte ti prosents-regelen.

I opplæringsloven står det at alt udokumentert fravær skal telle mot fraværsgrensen. Om en elev går over ti prosent fravær i et fag, kan eleven miste retten til å få standpunktkarakter i faget.

– Vi forholder oss til det samme regelverket for alle elevene våre.

Han ønsker ikke å kommentere på om, eller hvorfor andre skoler har gitt godkjent fravær på revyen.