Tirsdag feiret gründerhuset i Tromsø ett år med pølser, smågodt og kaker – slik som seg hør og bør på en barnebursdag.

Andreas Nilsen, kjent gründer av klesbedriften Moose on the loose, er en av tre eiere av Flow – som best kan beskrives som et kontorfellesskap for gründere. Han slår fast at det første året har vært eventyrlig.

– Vi har hatt en vekst som har vært over all forventning. Det kan se ut som at vi har fylt et behov her i Tromsø, sier Nilsen og får støtte fra medeier Kim Daniel Arthur.

– Flow-bedriftene har hentet inn 10 millioner kroner i privat kapital dette året – både lokalt og internasjonalt. Vi har fått stor bredde på kort tid og vi trekker veksler på hverandres kunnskap.

LES OGSÅ:

Unner andre suksess

Og selv om Andreas Nilsen ikke kan love vekst på 700 prosent også neste år, så tror han Flow kommer til å utvikle seg videre.

– Vi er nok ikke ferdig med veksten, nei. Vi har allerede måttet si nei til noen og det ønsker vi jo ikke. Vi har mangel på kontorer og trenger mer plass, sier Nilsen.

Andreas Nilsen sier at til tross for at alle på Flow er der for å tjene penger og skape og utvikle sin egen bedrift, så er samarbeidet godt. Det trekker også daglig leder Vibeke Engen fram.

– Vi unner hverandre suksess. Det er viktig. Her sitter det mennesker som vil at andre skal lykkes. Den kulturen ville vi skape og det har vi lyktes med, sier Engen.

- Og så samarbeider vi godt med andre gründerhus i Norge også. Det er verdifullt, sier Arthur.

Som Nato

På bursdagen hadde de invitert både NHOs regiondirektør Christian Chramer og byrådsleder Øyvind Hilmarsen. Chramer dro sammenligningen mellom Flow og Nato.

– Begge blir sterkere av at mange står i lag. Og begge har en ytre fiende. For Flow sin del er det alenegang og hjemmekontor, sa Chramer.

Pengegaver

Byrådsleder Hilmarsen hadde med seg en aldri så liten pengegave på 50.000 kroner. Sparebanken Nord-Norge dro til med ytterligere 100.000 kroner.

– Flow er med på å skape fremtidens arbeidsplasser og næringsliv i Tromsø. Vi mener det er viktig å bidra til nytt, privat næringsliv i byen og derfor bruker vi 50.000 kroner på å kjøpe en kontorplass som Flow kan disponere for gründere. Det oppfordrer vi andre næringslivsaktører til å gjøre også, sier Hilmarsen.

STÅ SAMMEN: NHOs regiondirektør Christian Chramer roste samholdet blant de mange gründerbedriftene hos Flow. Foto: Torbjørn O. Karlsen