Dekningsdirektør Bjørn Amundsen har en aldri så liten julegave til beboerne på Tromsøya - selv om gaven ikke kan åpnes før til neste år. I løpet av første kvartal 2014 kommer Telenor til å øke 4G-dekningen på Tromsøya formidabelt. Det betyr langt bedre mobilforhold både inne og ute på øya.

– Ja, vi har klargjort 4G for 800-båndet, hvilket betyr at dekningsgraden på enkelte basestasjoner kan bli mellom fem og ti ganger bedre enn i dag. Innendørsdekningen på 4G vil bli vesentlig bedre enn det er i dag, sier Amundsen.

Flere kilometer

Han illustrerer det på følgende vis:

– Dagens 4G-dekning stopper opp etter noen få hundre meter. I teorien kan den etter omleggingen nå mellom én og to kilometer. Det kan faktisk bli opp til 30 kilometer under optimale forhold, sier Amundsen.

Han sier at for eksempel den nye bebyggelsen mellom Sydspissen og sentrum vil merke forbedringen ekstra godt.

– Tromsø blir én av de første stedene der vi tar i bruk 800-båndet. Jeg gleder meg til å «skru på bryteren», sier dekningsdirektøren.

Mye trafikk

Telenor har bygd 44 nye basestasjoner i Troms i 2013 — hvorav åtte bare i Tromsø. Tromsø var først ute i Nord-Norge med 4G. Det er ikke tilfeldig at byen igjen får høy prioritet av Telenor.

– Det er enormt mye datatrafikk her. Uten sammenligning størst i Nord-Norge. Nå gleder vi oss til å skru på bryteren for dette en eller annen gang i løpet av første kvartal 2014, sier Amundsen.

Store krav

Kravene og bruken når stadig nye høyder. Telenor innser at de må jobbe med betalingsviljen hos kundene også. Ifølge Amundsen er Norge et av de landene i verden der det bruk av mobilt bredbånd er billigst.

– Ja, kanskje er det for rimelig. Gjennomsnittskunden vår bruker 70 prosent mer data over mobilnettet enn de gjorde i fjor — uten å betale mer. Samme gjennomsnittskunde bruker 7-10 kroner dagen i mobilt bredbåndsbruk og bruker mobilnettet som om man satt hjemme på trådløst nett. Til sammenligning betaler du vel både tre og fire ganger mer for en kaffe på en kafé i byen, sier Amundsen.

Bjørn Amundsen Bjørn Amundsen Foto: Ronald Johansen