LANES: Under Høyres landsmøte som ble arrangert forrige helg, avslørte helse- og omsorgsminister Bent Høie at regjeringen bevilger ytterligere 400 millioner kroner til rus- og psykiatribehandling for neste års budsjett. Dette kommer på toppen av de 400 millionene som allerede står på posten. Kent Gudmundsen, stortingsrepresentant for Troms, er glad for denne satsinga.

Storbyproblem

– Tromsø er den byen i Nord-Norge med både flest rusmisbrukere og flest tiltak rettet mot denne gruppen. Rusmisbruk er jo et storbyproblem, så det er bare naturlig at Tromsø skal få sin rettmessige andel av disse pengene, sier Gudmundsen til iTromsø.

I tillegg til ekstrabevilgningen har regjeringen også lovet å tette hullene i rus- og psykiatriomsorgen. Det synes Gydmundsen er vel så viktig som pengene.

Sammenheng

– Selv om man har mange gode tiltak så ses ikke disse i sammenheng. Det betyr at en pasient som har fått plass på legemiddelassistert rehabilitering, kanskje ikke får ikke tilgang til kommunal bolig eller tiltaksplass. Det kan bety at vedkommende ikke kommer seg ut av miljøet sitt og da kan veien tilbake til rusen være kort. Når tiltakene ikke henger sammen får de ikke den tiltenkte virkninga, sier Gudmundsen.

Det er naturlig nok for tidlig å si noe om hvordan ekstrabevilgningen gagner Tromsø både når det gjelder rus og psykiatri, men ifølge Gudmundsen er helseministeren godt orientert om Tromsø.

Kafé X

– Høie har vært på besøk både på Kafe X og på UNNs rehabiliteringstjeneste. I tillegg har han vært i dialog med brukerorganisasjonen Marborg så han er godt kjent med utfordringene i byen.

Ifølge Gudmundsen nytter det ikke å bevilge penger uten at man ser på hvordan de forskjellige tiltakene henger sammen.

– Noe annet er å kaste penger ut av vinduet. For Høyre er det viktig å skape et velferdssystem som ser enkeltmennesket og tetter hullene i omsorgen, avslutter stortingsrepresentanten.