I april vedtok et enstemmig kommynestyre boligpolitisk handlingsplan hvor det tas til orde for å bygge 440 kommunalt disponerte boliger de neste fire åra. Torsdag var det duket for dialog med byggebransjen om hvordan målene kan nås.

Er i gang

– Nå starter vi med å kjøpe boliger. Neste uke skal vi ha én-til-én møter med aktører i byggebransjen før vi legger ut anskaffelsene på anbud. Målet er 110 kommunalt disponerte boliger hvert år de neste fire årene, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

For å nå målet skal kommunen blant annet bruke tomtereservene sine aktivt, sørge for riktige boliger både i eie- og leiemarkedet, øke gjennomføringsevnen hos private utryggere etter vedtatt reguleringsplan og samordne boligbyggingen sterkere gjennom utbyggingsplaner.

I første omgang skal de kommunale boligene forbeholdes barnefamilier, flyktninger, unge i en sårbar overgangsfase og unge uten egenkapital. Senere skal det bygges seniorboliger og bofellesskap for utviklingshemmede.

Flest mulig boliger

– Vi er opptatt av at tida fra vedtak til realisering av reguleringsplanen blir håndtert raskere og mer effektivt i kommunen, sier Hilmarsen.

Kommunen har satt av 33 millioner kroner i år til boligsatsingen som forutsetter fornying av boligmassen, lavest mulig investering for kommunen, integrering i ordinære bomiljø og spredning av kommunale boliger i bydelene. Målet er å få flest mulig boliger for pengene. Flere byggeaktører hadde funnet veien til dialogmøtet.

– Hvordan vi løser disse utfordringene er nytt i Tromsø. Det er kort tid siden boligpolitisk handlingsplan ble vedtatt til vi er her nå. For 33 millioner kan man enten kjøpe ti boliger eller i samarbeid andre med risikovillig kapital bygge 300 boliger, som kan gi 100 kommunale boliger, sier distriktssjef Stig Tore Johnsen i Peab Eiendomsutvikling.

Også Barlindhaug Eiendom og Boligbyggelaget Nord deltok på møtet og satte pris på kommunens initiativ.

– Vi vil gå den veien som utløser flest boliger, sier Peter Reinholdtsen, politisk rådgiver for finans og kontaktperson for bolig i kommunen.

Blir integrert

Tida med kommunale boligghettoer er forbi, nå skal boliger for folk med spesielle behov integreres i vanlige bomiljøer rundt om i bydelene. Målet er å øke antallet kommunalboliger i bydeler hvor denne type boliger nærmest er fraværende i dag.

Teaterkvarteret trekkes fram som et boligintegreringseksempel til etterfølgelse.

– Her har syv vanskeligstilte kjøpt hver sin bolig i tillegg til at kommunen har kjøpt en bolig for å ha en base. På denne måten får beboerne en bolig integrert i et vanlig bomiljø, sier Roar Stangnes, enhetsleder på boligkontoret.