Slik reagerte Lyn Fotball Damer på å bli sendt til Tromsdalen for cupens 1. runde.

A

Allegro: Dagen kan man starte med en pizza på Tromsdalens egen pizzarestaurant. I en tid hvor utesteder kommer og går, har den italienske restauranten holdt det gående i 21 år, og stort sett hele bydelen er på fornavn med eieren Ibrahim.

B

Bellevue: Det gamle klubbhuset, festlokalet og bygdekinoen til Tromsdalen Ungdoms- og Idrettslag (før dette Ungdomslaget Freidig). Midtpunktet for liv og røre i Tromsdalen fra 1952 til 2000.

C

Campingen: Der Atle Brynestad holdt liv i Lyn så lenge han kunne og orket, har bærekraftige Tromsdalen Camping vært en hjørnestein i driften til TUIL i over 30 år. Huser alt fra leilighetsjaktende studenter til vinterturister.

D

Drecker: Anneli. Frontfiguren i Bel Canto som vant Spellemannsprisen både i 1992 og 1996. Har også hatt en produktiv solokarriere og vært et friskt pust på turne med A-ha.

E

Evjendammen: Populært badevann midt i "TUIL-land" - like ved Tromsdalen Camping. Særlig under tropesommerne fra 1922 til 1937 yret det med badeliv her. I 1935 deltok 86 damer og herrer på svømmekurs i Evjendammen. De senere årene har man blant annet arrangert lokale "Ta Sjansen"-konkurranser her.

F

Fjellheisen: Gondolbane som går fra Solliveien i Tromsdalen til fjellhylla Storstein på Fløya, 421 meter over havet. Åpnet i 1961.

G

Gry Ottesen: En levende legende på TUIL-laget. Litt usikker på om hun satser for fullt på en ny sesong. I såfall scorer hun trolig mot dere også, Lyn.

H

Halehelt: Anton G. Jakobsen pryder halen på et Norwegian-fly. Den driftige mannen som døde 108 år i gammel i 1983 regnes som Ishavskatedralens far. I tillegg til å være lærer (til 1922), gårdbruker og ishavsreder, var Jakobsen banksjef i Tromsøysundet Sparebank i 42 år, ordfører i Tromsøysund kommune i seks år og stortingsrepresentant i seks år. Bodde sitt voksne liv i det som nå er Anton Jakobsens vei i Tromsdalen.

I

Ishavskatedralen: Nord-Norges mest kjente landemerke. Kirken ble vigslet i desember 1965, og første planutkast kom fra arkitekt Jan Inge Hovig - ektemannen til mer kjente Ingrid Espelid.

J

Jørn Hoel: Smørsangeren trollbandt hele Norge med slagere som "Har en drøm" og "Ei hand å holde i" på midten av 1980-tallet. Kåret til Norges mest sexy mann og Årets Tromsøværing.

K

Kraft og Kultur: Hver for seg to fine ord. Sammen er de et skjellsuttrykk i Tromsdalen. Bydelen har takhøyde for frisk språkbruk, men bruk ikke disse to ordene sammen.

L

Lisa Stokke: Tromsdalens egen musikalstjerne. Gjorde stor suksess i London med "Mamma Mia". Har i den senere tid vært stemmen til Elsa i "Frost".

M

Mental Overdrive: Vinner av årets spellemannspris i kategorien electronica lagde sine første låter et steinkast fra Kraftforsyninga tidlig på 90-tallet.

N

Nelson Mandela: Etter å ha arrangert store konserter i Cape Town og Madrid for 46664 foundation, var det naturlig at Mandela så mot bedriftsfotballanlegget i Tromsdalen (nå omdøpt til Mandelasletta). I midnattsol, foran 20000 mennesker kunne han fortelle Tromsø at "i dag var vi alle afrikanere". Med seg til Tromsdalen hadde han også  Peter Gabriel, Annie Lennox, Brian May og Tromsdalens egen Anneli Drecker.

O

Oluf: Den kjente skikkelsen til folkekjære Arthur Arntzen. Oppstod først på lokale revyer på slutten av 1950-tallet, kom først på tv i 1965 og ble holdt liv i helt frem til 2007.

P

Pyramiden: Tromsdalen har selvsagt et eget kjøpesenter. Et kjøpesenter med forfriskende nostalgisk preg. Her er det kaffepraten som står i sentrum.

Q

Q-tip og andre dagligvarer handles som regel på Ecornsentret, som har vært den lokale matbutikken i Tromsdalen i generasjoner. I dette sentret finner du også et bydelsbibliotek.

R

Revy: Kultur står altså sterkt i Tromsdalen. Revykulturen oppstod rundt Ungdomslaget Freidig, som ble stiftet på slutten av 1930-tallet. I dag er det skolene og Kulta som driver tradisjonen videre i "Dalen".

S

Skjernes kiosk: Åpnet tre dager før Tromsøbrua 1. juli 1960. Serverer etter sigende ikke bare byens, men Norges, beste landgang. - Jeg hadde vært på ferie i Hellas, og fikk ideen til å selge landganger der. Det ble utrolig populært. Hver eneste morgen smurte vi landganger med skinke, ost og tomat, og de gikk - bokstavelig talt - som varmt hvetebrød, fortalte Laila Danielsen som overtok driften i 1972 til iTromsø for tre år siden.

T

Tromsdalstinden: En liten fjellknaus inni Tromsdalen. En topptur hit er perfekt som oppvarming før fotballkamp.

U

Unforgivable Sinner: Lene Marlin gikk på Tromsdalen videregående skole da hun skrev denne monsterhiten i 1998. Det ble siden en rekke store hits fra en av tidenes norske popstjerner.

V

Verdensrekord: Tromsdalen er tidligere VM-arrangør. På kunstisbanen like ved TUIL Arena ble sprint-VM på skøyter arrangert i 1990. Der satte tyske Uwe-Jens Mey verdensrekord på 500 meter på lavlandsbane med råsterke 37,16 i striregn.

W

Wikipedia: På Wikipedia ser Tromsdalen ut til å være et nesten glemt kapittel og blir her til de grader overgått av for eksempel Lyn Toppfotball. På Wikipedia eksisterer det forresten ikke en side for Gokk.

X

X-rated: Ronny Deilas siste kamp med Strømsgodset før han ble Celtic-manager bør ha 18-årsgrense i Skottland. Det endte i braktap, 2-4, mot TUIL i Tromsdalen.

Y

Yndestad-brødrene: Eirik og Hans Åge fra Tønsvika har løpt hundrevis av mil ned langs backen for Ulfstind, Skarp og TIL. Men ikke minst har begge to spilt for Tromsdalen.

Z

Zoo: Ja, dyrepark! Tromsdalen har også det. På Hundbergan - som i dag har postnummer 9020 Tromsdalen - en mil sørover på fastlandet, kan man møte dyr som afrikansk dverggeit, skotsk høylandsfe, mufflon, mara og emu.

Æ

Ærekjære: Tromdalinger er som nordlendinger flest utrolig ærekjær. De lar seg aldri pille på nesen av noen fra Oslo Vest som skal fortelle de at de bor i Gokk.

Ø

Økenavn: Tromsdalinger har i generasjoner hatt som vane å lage kallenavn på hverandre. Og det regnes fortsatt som en hedersbetegnelse om noen utenfor bydelen får utlevert et økenavn av noen etniske tromsdalinger.

Å

Aalesund: TUILs fotballherrer vant kvaliken til 1.-divisjon mot Aalesund på mest mulig dramatisk vis i 1999. TUIL hadde tapt bortekampen 1-3 og lå under 0-1 hjemme før en mirakuløs opphenting sikret 5-4 sammenlagt etter ekstraomganger.

foto
Oluf: Arthur Arntzens legendariske karakter oppstod på lokale revyer på slutten av 1950-tallet og holdt koken til 2007.
foto
HET: Jørn Hoel var kanskje Norges heteste sangstjerne på midten av 1980-tallet.
foto
LEGENDARISK: Skjernes kiosk åpnet i 1960, og Andor Skjernes og datteren Laila Danielsen som var de første i byen som begynte å selge landganger. Foto: Privat
foto
MANDELA-KONSERT: Nesten 20.000 tilskuere var tilstede på Mandela-konserten i Tromsdalen i 2005.
foto
FOLKEVANDRING: Tusenvis av folk på vei over Tromsøbrua til Mandela-konsert i 2005. Foto: Ann Sissel Jenssen
foto
TROMSØ-VENN: Nå avdøde Nelson Mandela på plass under konserten i 2005. Foto: Lars Åke Andersen
foto
FJELLHEISEN: Gondolbanen opp fjellsiden i Tromsdalen er populær året rundt. Foto: Lars Åke Andersen, frifoto.no
foto
ISHAVSKATEDRALEN: Kirken i Tromsdalen er et kjært landemerke for landsdelen. Foto: Siw Helene Solli
foto
BRAKTAP: Ronny Deila kom til Tromsdalen for cupkamp mens sluttforhandlingene med Celtic pågikk. Det endte i braktap for de regjerende seriemestrene. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB scanpix