Tromsø Museum: I museets kjeller smuldrer veggene opp som følge av fukt som trenger inn utenfra. Litervis med vann samles opp ukentlig med hjelp av luftavfukter, mens både fuktighet og temperatur registreres og overvåkes nøye.

– Tragisk

Her ligger blant annet havørner, kongeørner, ærfugler, hønsehauk, ender, jaktfalker, sangsvaner, gjess, tiur, måser og ryper magasinert på rekke og rad.

– Det er kritisk både for fugleskinnmagasinet og helsen til dem som jobber her, sier avdelingsleder Karl Frafjord ved seksjon for naturvitenskap på Tromsø Museum – Universitetsmuseet.

Frafjord viser vei til elendigheten som skjuler seg i museets underetasjer. På veien passerer iTromsøs utsendte et rom med frysebokser med vitenskapelig materiale. Det vindusløse rommet har ingen utlufting eller ventilasjon, og temperaturen er høy på grunn av alle fryseboksene som durer og går.

– Det er ganske tragisk, fastslår Frafjord.

Samlet siden 1800-tallet

Seksjon for naturvitenskap forvalter samlinger innen botanikk, zoologi, geologi og paleontologi. De har objekter fra før Tromsø Museum ble etablert i 1872, og de fleste er fortsatt i god stand. Samlet sett inneholder samlingen over 500.000 nummer, der et nummer kan bestå av fra ett til svært mange individer og flere typer preparater, for eksempel skinn, skjelett, vevsprøve fra samme individ.

Frafjord anslår at samlingen med fugler er på rundt 5.000, fordelt på flere magasiner.

– Ingen av de andre naturhistoriske museene i Norge har hatt slike erfaringer med fuktproblemer. Soppen bryter ned det den lever på og vil ødelegge samlingene hvis vi ikke har kontroll på luftfuktigheten og temperaturen. Faren er at det danner seg soppsporer som spres i luften. Dette har jo også et helseaspekt, som må tas på alvor.

Nødløsning

Det naturhistoriske materialet har stor betydning både for forskning og forvaltning.

– Samlingene er univeristetsmuseets fundament. Vi håper på nytt museum med nye magasiner. Det er det vi trenger for å få kontroll på situasjonen, sier Karl Frafjord.

Som nødløsning for å berge det som er i fugleskinnmagasinet må alle fuglene flyttes til et trygt sted hvor de ikke står i fare for å bli ødelagt av fukt og sopp.

– Det jobbes for å finne et klimastyrt lagerrom. Vi har ikke tilfredsstillende arbeidssituasjon nå og det lages nye preparater hele tiden som skal inn i samlingene.

PORØST: Veggene langs gulvet i museets magasiner er i full oppløsning på grunn av fuktinntrengning. Foto: Ronald Johansen / iTromsø
HISTORISK: Karl Frafjord med deler av fugleskinnmagasinet som inneholder materiale helt tilbake til 1800-tallet. Foto: Ronald Johansen / iTromsø