– Hvis alle som har hund kan sjekke den for lus, hadde jeg blitt veldig glad. Og hvis de fryser ned lusa, tar et bilde av den og tar kontakt med meg blir jeg enda gladere, sier seniorforsker ved Veterinærinstituttet, Rebecca Davidson.

Årsaken til Davidsons lus-etterspørsel er at fjellreven på Svalbard og i Canada har et stort problem. De har fått lus som gjør kan føre til at de mister pelsen sin.

– Det har aldri blitt oppdaget lus på fjellrev før. Lusen gjør at fjellrevene mister pelsen, og det er mildt sagt kritisk for dyr som lever i arktiske strøk, sier hun.

Nordlys har tidligere omtalt saken.

– Hvorfor har de kommet nå?

Det var under fangstsesongen av fjellrev på Svalbard i årsskiftet 2019/2020 at fenomenet ble oppdaget. Da fangstmennene flådde dyrene, oppdaget de at det var lus i pelsen.

Davidson fikk tilsendt lusene, og syntes ved første øyekast at de lignet blodsugende hundelus. I samme periode ble det oppdaget lus på fjellrev i Canada, og Davidson tok derfor kontakt med kanadiske forskere og sendte over lusene fra Svalbard. Det viste seg at lusene hadde 99 prosent likt genmateriale.

– Det er ikke overraskende, da fjellrever vandrer over isen til Canada. Men undersøkelser viste at lusene ikke stammet fra hundelus fra Canada. Så da må vi finne ut: stammer de fra Europa, eller er det en helt ny art? I så fall, hvorfor har de kommet nå? Og hva kan vi gjøre for å forhindre spredning?

Ligner på flass

For å komme videre i forskningen, behøver Davidson blodsugende hundelus fra Europa som hun kan undersøke.

– Hvis folk finner lus på hundene sine, har jeg veldig lyst at de tar kontakt med meg, sier Davidson.

– Men hvordan ser man at hunden har lus?

– Det første man kan gjøre er å se etter egg. Luseggene er litt større enn sesamfrø og ligner på flass, men de sitter fast i hårene. Og der det er egg, der er det lus.

Det første man må gjøre er å få tak i eggene og lusene, og legge de i en brødpose i fryseren. Etterpå ønsker seniorforskeren ved Veterinærinstituttet at man tar bilde av lusa og kontakter henne.

– Jeg kan raskt se om det er en blodsugende lus eller ikke. Suger de blod, ønsker jeg å få de tilsendt. Og jeg betaler selvsagt for porto, sier hun.

Trenger hjelp for å løse lusemysteriet

Seniorforskeren forteller at de fleste hunder kan ha lus, men at det er vanligst hos yngre hunder.

– Yngre hunder får oftere lus fordi de ikke har et like utviklet immunforsvar som holder lusene i sjakk. Og så er det mye enklere å finne lus på korthårete hunder.

Og hvis hunden din har lus, er det uansett viktig at den kommer seg til en veterinær og får riktig behandling, sier Davidson.

– Men jeg blir altså veldig takknemlig om folk tar kontakt med meg også. Vi trenger hjelp for å løse dette lusemysteriet.

– Hvor mange lus trenger du?

– En og to er bedre enn ingen, men jeg skulle helst hatt 10–15 stykker fra ulike hunder, minst. Jeg krysser fingrene for det, sier hun.