En hel etasje i en boligblokk ble svidd av i en brann i Trondheim lørdag. Toppetasjen på blokken eksisterer ikke lenger etter brannen. I dette tilfellet gikk det ingen brannskiller over taket. Dermed var det ingenting som hindret brannen fra å spre seg.

Fenomenet er ikke ukjent

- Igjen og igjen skjer det samme over hele Norge. Rekkehus og blokker med mangelfull brannsikring. Brannskillene er ikke gode nok. Men dette var standarden da denne blokken ble bygget i 1976, og da gjelder lovverket fra den gang. Slik er det mange steder, også i nærområdet her, sier vakthavende brannsjef Leif Gunnar Smistad i Trondheim til Adresseavisen.

Ventilasjon i takkonstruksjonen får naturlig trekk gjennom loftet. Dermed kan branner spre seg svært raskt, i stedet for at de begrenses til leiligheten hvor brannen startet.

Også Norges branntekniske laboratorium er kjent med problemstillingen. Rekkehus og borettslag har ofte brannseksjoner med vegger som hindrer branner i å spre seg innen et visst tidspunkt, men de er ikke i stand til å stoppe brannutvikling til andre leiligheter, forteller administrerende direktør Atle William Heskestad i SINTEF NBL.

Ikke et problem i Tromsø

Nestleder ved forebyggende avdeling i Tromsø Brann og redning, Dan Tore Lyseggen, er kjent med måten man bygde rekkehus og blokker på før i tiden, med store åpne loft. Han kan imidlertid informere om at dette ikke er utbredt i Tromsø.

- Nå har ikke vi gjort noen kartlegging av dette i Tromsø, men byggestilen har generelt vært annerledes her enn i for eksempel Oslo og Trondheim. Verken på Håpet og i Kroken har blokkene de store, åpne loftene. Der er det i stedet flate tak med bebyggelse helt opp til taket, forklarer Lyseggen.

Dermed unngår man slike brannfeller som det boligblokken i Trondheim viste seg å være.

- I bygg med store, åpne loft blir det nærmest en eksplosjonsartet brann når det først tar fyr. Heldigvis har det kommet en innskjerping i regelverket som påbyr brannskiller opp til taket, forklarer nestlederen.