Se hele samtalen nederst i saken.

– En av karaktererne i filmen spør om statens behandling av samerne har kostet liv. Mener du det? spør journalist Svein Harald Lian under samtalen.

– Definitivt. Det er den brutale sannheten, og det vet de som er på innsiden. Det er et helt reelt og viktig spørsmål å stille, og svaret vet vi, sier Ole Giæver.

Han har regissert TIFF-åpningsfilmen «Ellos eatnu – La elva leve» som handler om Alta-aksjonen. Under «Samtaler om nord» diskuterte han, skuespiller Ella Marie Hætta Isaksen og sametingsråd og reineier Maja Kristine Jåma hvordan samiske rettigheter påvirkes i dag.

Selv om det har gått mer enn 40 år siden Alta-aksjonen, er de alle tre enige om samiske rettigheter fortsatt blir brutt i dag.

Maja Kristine Jåma er både Sametingsråd og reineier på Fosen. Over ett år etter høyesterettsdommen som kjente landets største vindkraftanlegg på Fosen ugyldig, står vindturbinene fortsatt.

– Vi fikk medhold i at vindkraften som er satt opp krenker våre rettigheter og kultur. Da skulle man jo tro det var løst. Men jeg er utrolig skuffet over den oppfølgninga som regjeringa har lagt opp til, sier Jåma under samtalen.

– Kjenner du deg igjen i filmen? spør samtalemoderator Lian.

– Ja, jeg kjenner meg igjen. Følelsen av avmakt og overkjøring, det... ja, svarer hun.

Ella Marie Hætta Isaksen spiller hovedrollen i filmen.

– Jeg tror det er viktig å være tydelig på at vi har så lang vei å gå, og akkurat nå føler jeg vi går i feil retning, sier hun.

«Samtaler om nord» er en serie panelsamtaler der målet er å ta samtalene ut fra kinosalen og videre ut blant folk. Arrangementet er i regi av Tromsø Internasjonale filmfestival.

«Filmen Ellos eatnu – La elva leve er høyaktuell i dag, over 40 år siden lenkene raslet i Stilla og samiske aksjonister sultestreiket med livet som innsats foran Stortinget. På hvilken måte er de betente spørsmålene om retten til land og vann fortsatt en kamp for samisk kultur og levesett?»

Samtalen ble ledet av iTromsø-journalist Svein Harald Lian.