Hvis høytrykksværet slår til utover i neste uke, kan temperaturen nærme seg 20 grader i Sør-Norge, varsler Meteorologisk institutt.

– Det gjelder å bruke dagene godt når det først er fint vær, vi vet aldri hvor lenge det varer, sier statsmeteorolog Martin Granerød til NTB.

Denne uka er landet delt i to værmessig. Gråvær med regn råder på Sør- og Østlandet. Såpass mye regn er ventet at det er sendt ut gult farevarsel om flom på Østlandet torsdag og fredag.

Snø i høyfjellet

På Vestlandet og i Trøndelag er det litt lettere vær de neste dagene.

– Det blir lange perioder med skyet vær, men lettere enn på Sør- og Østlandet. Fredag blir den beste dagen for sol, sier Granerød.

På dagtid blir det rundt 8–10 grader, og om nettene blir det også bra med plussgrader. Først over 1000 meter oppi fjellet kommer nedbøren som snø – ellers blir det regn.

Med fortatt tele i bakken de fleste steder blir det fare for flom fordi regnet ikke tas opp av bakken.

Påskevær i nord

Denne uka fortsetter knallværet i nord mange steder.

– Nord i Nordland, Troms og vest i Finnmark er det et slags forsinket påskevær. Det er kaldt om nettene og plussgrader på dagtid. Så her er det muligheter for en fin skitur, sier statsmeteorologen.

Dette varer til seint i helga, da begynner væromslaget. Lørdag kveld eller søndag blir det tilskyende. I Nordland kommer regnet allerede søndag, og så beveger regnværet seg nordover til Troms og Finnmark.

– Et lavtrykk i Norskehavet med tilhørende fronter gir lange perioder med regn. Det blir mildt, så man må høyt opp i fjellet for å få snø. Det ser ut til å bli ganske mye nedbør rundt tirsdag. Noe som ligner en atmosfærisk elv antyder at det kan bli spesielt mye i Nordland, men det er litt tidlig å si ennå, understreker Granerød.

Endelig varme

Mandag er altså værkartet snudd på hodet. Da kommer det høytrykk over Sør-Norge, hvor det rett og slett blir veldig bra vær neste uke. Det blir 15–20 grader og rolige vindforhold. Også om nettene blir det plussgrader, men på grunn av klarværet nærmer det seg null. Derfor er det ingen god idé å sette ut småplanter i blomsterkassene, selv om det kjennes sånn ut om dagen.

– Dette blir den første smaken av sommer i år, uten at det er sommer, sier Granerød.

På denne tida blir det vanligvis varmest noen kilometer innenfor kyststripa – der hvor snøen har forsvunnet. Det vil for eksempel si Drammen og Hokksund, som ligger litt unna Oslofjorden, som fortsatt har temmelig kaldt vann.

Vekslende på midten

På Vestlandet blir det også veldig fint, men litt kjøligere, rundt 15–16 grader.

Møre og Romsdal og Trøndelag ligger jo geografisk midt mellom sør og nord – og sånn blir det også værmessig neste uke.

– De ligger mellom finværet i sør og lavtrykket i nord. Dermed blir det skyet og utrygt for litt regn, men det blir også sol utover i uka, avslutter meteorologen.

Så gjenstår det å se om noen setter nye varmerekorder. Bergen, Stavanger og Trøndelag har tidligere år alle passert 20 grader omtrent på denne tida. I Oslo er tidligste dato for 20 grader så tidlig som 23. mars.