– Tomflaskene skal du kaste opp i denne tønna her, sier Ken Stian Olsen.

Eksport- og markedsdirektøren i Mack viser oss en turkisfarget tønne og en kjempeflaske i plast. På toppen har de et hull der tomme flasker skal kastes inn.

Foreløpig er «panteautomatene» oppe på taket i Macks lokaler i Storgata, men i helgen kommer Mack og Midnight Sun Marathon (MSM) til å plassere fire slike tønner/kjempeflasker i byen.

På MSM vil det nemlig være opp mot 6.000 tørste deltakere og i tillegg hundrevis av funksjonærer og frivillige.

– Vi ønsker ikke at tomgodset skal havne i de vanlige søppelcontainerne. Det har vært en utfordring at alt søppelet hives i samme container. Og da er det helt umulig å returnere panten, sier MSM-general Nils I. Hætta.

MSM ønsker å bli et miljøsertifisert arrangement.

– Dette tiltaket passer midt i blinken for det, sier Hætta.

Røde Kors får pantepengene

Tønnene har allerede vært brukt under Arctic Race of Norway.

– Nå plasseres tønnene, samt sekker, også ut i forbindelse med MSM, slik at det vi får samlet inn mest mulig av pant sammen med Infinitum. Og for oss er det viktig at pantepengene går til et godt formål, sier Ken Stian Olsen.

Det er Røde Kors som får pantepengene.

– MSM bestemmer hvem som skal få pantepengene, og vi synes Røde Kors er et kjempegodt formål. De stiller opp under MSM og gjør en kjempejobb, sier Olsen.

SAMLET: Her er Macks Ken Stian Olsen (til venstre), Martin Kvalvik Henriksen, Håkon Sørensen og Odd-Christian Lilleeng fra Røde Kors og MSM-general Nils I. Hætta. Foto: Øyvind Sivertsen

En kan se for seg et regnestykke på en flaske pr. deltaker – og da får Røde Kors i så fall 12.000 kroner hvis det blir 6.000 som deltar I tillegg honoreres Røde Kors av MSM for innsatsen de gjør under arrangementet.

Røde Kors stiller med rundt 25 stykker på MSM – og i tillegg noen frivillige på drikkepostene.

– MSM er et stort arrangement og en betydelig inntektskilde for Røde Kors. Det gjør at våre medlemmer får prøve seg på et stort arrangement, og det kan skje ting som setter oss litt på prøve. Men vi er forberedt, sier Odd-Christian Lilleeng, vaktleder under årets MSM.

Har en oppfordring

Værmeldingen viser at det kommer til å bli varmt under MSM.

– Ikke løp fortere enn du klarer. Å ta det litt rolig i starten, har vist seg å være et godt råd, sier Lilleeng.

Her plasseres de fire «panteautomatene» i byen:

** To ved drikkestasjonen på Stortorget

** En ved inngangen til Kulturhuset

** En ved inngangen til Rådhuset

**I tillegg kommer Mack til å ha en pantestasjon på sin stand på Stortorget