Stor kriseberedskapsøvelse i steinbruddet i kroken. 24.05.2010. Politiet, Røde kors, brannvesnet og luftanbulanse deltok i øvelsen. Stor kriseberedskapsøvelse i steinbruddet i kroken. 24.05.2010. Politiet, Røde kors, brannvesnet og luftanbulanse deltok i øvelsen. Foto: Eirik Bjørklund

For tredje år på rad ble det satt rekord i antall oppdrag, både for Norsk Folkehjelp og Røde Kors.

En nominasjon til Årets tromsøværing 2011 varmer derfor hjertene til dem som hjelper andre.

– For oss er det utrolig hyggelig at den innsatsen vi legger ned blir lagt merke til, sier Line Hoaas, leder for Norsk Folkehjelp Tromsø.

I Tromsø Røde Kors Hjelpekorp vble det også god stemningvda de leste i iTromsø at hjelpekorpsene var nominert til prisen.

– Jeg synes det er kult. Det er fint at noen husker på oss, og det er fint for medlemmene som har gjort en formidabel innsats i løpet av det siste året, sier Ann Ellen Karlsen, operativ leder for Tromsø Røde Kors Hjelpekorps.

Merker trykket

I snitt har hjelpekorpsene rundt ett oppdrag i uken til nå i år. Hvert oppdrag kan vare over flere dager.

– I Røde Kors merker vi trykket. Det er grenser for hvor mange oppdrag vi kan ta med det mannskapet som er tilgjengelig, sier Karlsen.

Når du tenker på hjelpekorpsene, er det lett å se for seg en frisk ungdom i refleksvest og med en skredsøkestang i hånden.

Virkeligheten er annerledes.

– Mange utrykninger får pressen aldri vite om, av forskjellige årsaker. Det betyr at publikum ikke får vite omfanget av arbeidet som de frivillige legger ned. Vi har dessuten pengekrevende aktiviteter som sanitetsvakter, loddsalg og slikt. Aktiviteten er stor, men mye vises ikke, sier Ann Ellen Karlsen.

Gledelig økning

Tromsø Røde Kors Hjelpekorps håper større oppmerksomhet rundt hjelpekorpsene vil bidra til økt rekruttering, slik at de vel 100 aktive medlemmene får flere kolleger.

I Folkehjelpa har de imidlertid hatt en sterk medlemsøkning det siste året.

– I år er det blitt 26 prosent flere medlemmer, og vi teller nå rundt 300. Rekrutteringen kommer ofte som en følge av økt synlighet, sier Hoaas.

På vegne av hjelpekorpsene ønsker hun seg en inkluderende juletid.

– Jeg ønsker at folk tilbringer tiden med familie og venner, at det blir barnas høytid, at folk tar vare på hverandre og banker på hos naboen, for det er ikke alle som har det like bra i julen, sier Hoaas.