Du er kanskje en av dem som har gått Dahlbergstien eller Aksla opp til Fjellheisen eller Fløya nå i sommer? Da har du kanskje lagt merke til at på to steder sitter det en grå boks festet til ei bjørk like ved siden av stiene.

Det er et telleverk som Park og vei i kommunen har satt opp, forteller Margrethe Rabås.

Kartlegging av bruken

– Vi satte opp tellerne i juli – og trodde at det kanskje var 5-6-000 som gikk til topps istedenfor å ta Fjellheisen. Det viser seg at tallet er fire ganger så høyt, sier Rabås.

At det var et populært området var man klar over, men man skjønte ikke HVOR populært det var.

24.000 til topps

I august har nemlig 15.600 tatt veien opp Aksla og 8.500 har gått opp Dahlbergstien.

– Det er et kjempestort tall, vi trodde ikke at det var så populært å gå stiene, sier hun.

Kartleggingen av bruken av stiene forteller når på døgnet de er mest brukt, hvor mange som går – og ikke minst i hvilken retning.

– Vi skal straks i gang med å oppgradere stiene opp til toppen og ville gjerne vite hvor mange som faktisk bruker området. Vi ville ha et tall på bruken før og et tall på bruken etter oppgraderingen, sier hun.

Sherpa-sti

Det er stien opp Aksla som skal oppgraderes for fire millioner kroner.

– Vi skal bruke sherpaer fra Nepal til å bygge ny sti. Det er ganske vanlig å bruke sherpaer til å bygge stier i ulendt terreng, og dette vil være den nordligste sherpastien som er bygget, sier Rabås.

Oppgraderingen av Aksla-stien vil være en del av et større oppgraderingsprosjekt på Fløya, forteller daglig leder i Ishavskystens Friluftsråd, Tine Marie Hagelin.

Rundstier på Fløya

– I tillegg skal vi opparbeide stier oppe på Fløya som vil bli tydelig merket og skiltet slik at de blir mer tilgjengelige for dem som tar turen opp. I dag går det utallige stier i alle retninger der oppe, sier hun.

Det skal etableres tre rundstier som også skal være med på å verne naturen på Fløya.

– Vi har planlagt stiene sammen med botanikere for å kunne legge dem utenfor følsomme områder med verneverdige planter. Det er stor slitasje på toppen av Fløya og det ønsker vi å motvirke, sier Hagelin.

Utvider Tromsømarka

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein (Frp) sier at den økonomiske satsingen på Fløya er en del av ønsket om å utvide Tromsømarka-prosjektet til ikke kun å dreier seg om Tromsøya.

– Vi vil også at Tromsdalen og Kvaløysletta skal få tilrettelagte og mer tilgjengelige turområder, sier hun.

UT PÅ TUR, ALDRI SUR: Britt Hege Alvarstein, Tine Marie Hagelin, Tom Erik Forsaa og Margrethe Rabås på Dahlbergstien. Foto: Ronald Johansen
1, 2, 3, 4... Telleverket på Dahlbergstien registrerte nesten 8.500 passeringer i august. Her passerer Tom Erik Forsaa, Britt Hege Alvarstein, Margrethe Rabås og Tine Marie Hagelin. Foto: Ronald Johansen