– Det er magiske lokaler. Mydland har holdt på her i 95 år, vi kan fortsette de neste 95 årene, sier brygger Christian Riksheim i Bryggeri 13.

Brygging på scene

Bryggeriet har gradvis vokst seg ut av det ene lokalet etter det andre. Historien til mikrobryggeriet startet i liten skala i Planktonveien 13 (derav bryggerinavnet) på Kvaløysletta, fortsatte på Bjerkaker og Stakkevollveien, før de nå er åpningsklare i nyoppussede lokaler i Skippergata.

ØLGJÆRING: Christian Riksheim i gjæringsrommet i kjelleren, i det gamle salterommet hvor Mydland saltet kjøttet.

I den ene enden har de butikk og kafé med salg av øl på flasker og Mydlandpølser, og ti tappekraner med både eget og andres øl. Her skal folk også kunne komme med sin growler (to liters flaske), for å få den fylt opp. I den andre enden er selve bryggeriet, som har fått en plassering på en scene i et hjørne. Melketankene står på hjul for å gjøre plass til konserter.

– Det var ikke sluk i gulvet, derfor måtte vi lage en forhøyning. Her mesker vi kornet, etterpå slippes ølet i rør ned til gjæringsrommet i kjelleren. Vi både flasker, korker og merker ølet her oppe. Alt gjøres for hånd, sier Riksheim.

Satser på gjenbruk

Bryggeri 13 satser på en røff stil, med grove pallemøbler. Mye av interiøret er det gode venner og andre givere som har bidratt med.

ØLBUTIKK: Alf Tore Aronsen og Christian Riksheim i butikkdelen av de nye lokalene til Bryggeri 13 i Skippergata.

– Mange venner har hjulpet oss med interiøret. Det er en stor grad av gjenbruk og vi har vært nødt til å være litt Reodor Felgen. Alt av panel og disker har vi fått fra Sparebanken Nord-Norge. Pianoet har vi fått. Det er fra 1920, like gammelt som bygget. Lysekronen i vinduet har vi fått. Klokka på veggen har tilhørt mim oldefar. Den har en fantastisk klang.

Selv om ølflasker og ølbrygging har inntatt butikklokalet Mydland holdt til i inntil de flyttet til Kystens Hus, er noen av tradisjonene holdt ved like. Da det ble klart at Bryggeri 13 skulle overta butikklokalene til Mydland, var målet å ivareta noen av tradisjonene som allerede lå i veggene. De har planer om å plassere den gamle kjøttsaga og kjøttkroker i lokalet, og den gamle pølsekokeren til Mydland har fått hedersplassering på veggen, over den nye pølsekokeren.

Ferske pølser

– Vi ønsker å ta vare på Mydland-arven. De vil fortsatt ha sin cateringvirksomhet her, med utlevering av varer i våre lokaler. Vi ønsker å få tilbake lunsjen mellom klokken 10 og 14, med dagferske pølser som i gammeltida. Kanskje lager vi en pølsebod inni butikken av den typen som var rundt i byen før.

BEHOLDER NAVNET: Selv om det er Bryggeri 13 som har flyttet inn den gamle Mydland-butikken, skal det fortsatt stå Mydland delikatesse på veggen.

Til og med bokstavene med «Mydland delikatesse» på ytterveggen vil Riksheim ha stående.

– Navnet er en viktig del av Mydland-bygget, derfor vil vi at det skal stå Mydland delikatesse fortsatt.

Juleølsmaking

Torsdag kveld skulle 40 Tekna-medlemmer innta lokalene for å se og lære om ølbrygging. De får imidlertid bare se, men ikke smake på ølet. Ikke ennå.

– Jeg kan bare servere svartkaffe, Mydland-pølse og brus. Per i dag har vi bare salgsbevilling, men vi kommer til å søke ambulerende skjenkebevilling når vi har slike arrangement. Vi skal ha ølsmaking i juletida i samarbeid med Skirri på Kystens Hus. Da starter folk med juleølsmaking her før de går på julebord, sier Christian Riksheim.